„Огънят на Анадола“ и още 13 заглавия на „Сцена на вековете“ през лятото

Публикувано на вт, 19 мар. 2024
263 четения

Световноизвестната танцова група „Огънят на Анадола“, класически оперни и балетни заглавия, мюзикъл и концерт-спектакли са включени в афиша на тазгодишното издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново.
Сезон 2024 на емблематичното събитие ще е с три програми на три сцени в периода юни–септември. Заглавия от своите репертоари ще представят оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, Националният музикален театър „Стефан Македонски“, Симфониета Враца и Плевенската филхармония.
Музикалният форум се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.
Фестивалът ще бъде официално открит на 6 юли от балетната трупа на Русенската опера с една от най-провокативните, красиви и завладяващи продукции на балета „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин. Под звездното небе на откритата сцена в крепостта Царевец ще са и следващите три заглавия от основната програма – концерт-спектакъла по музика на Георги Андреев „Бродове и мостове“ на Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” и Симфониета Враца (13 юли), оперетата „Страната на усмивките“ от Лехар в изпълнение на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ (19 юли) и най-новото заглавие от репертоара на Държавна опера Стара Загора – „Ловци на бисери“ от Бизе (27 юли).
Забележителните хореографии от фолклорен и модерен танц, балет и 3D мапинг на турската трупа „Огънят на Анадола“ ще могат да се видят на 3 август в Летния театър на старата столица. Със своите 120 участници групата е сред трите най-големи танцови формации в света и гостуването и се очаква с нетърпение от публиката.
Мистично, буреносно и много красиво ще е следващото заглавие – операта „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер на Театрално-продуцентски център Варна (2 септември). Финал на основната фестивална програма ще постави Националния музикален театър „Стефан Македонски“ на 4 септември с най-новия си мюзикъл „Здравей, как си приятелю“ по музика на Стефан Диомов.
Заглавия на „БОН-БОН мюзик“, балетна школа „Класика“ и „Виргиния балет“ са в програмата за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете: Поглед към бъдещето“.
Съпътстващите събития от Сезон 2024 ще са в Летния театър на Велико Търново и включват концертите „Музикална магия“ на маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармония; “Световни хитове в симфоничен вид” на Васил Петров и Симфониета Враца; “Вкусът на времето” – 80 години Кирил Маричков на група „Фондацията“ и Оркестър на Държавна опера Пловдив и “Live on Broadway” на Рафи Бохосян и Русенската опера.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново