„Геозащита“-Плевен инспектира свлачищата в община Сухиндол

Публикувано на вт, 14 апр. 2020
111 четения

Експерти от „Геозащита“- Плевен инспектираха двете активни свлачища на територията на община Сухиндол. Те издадоха становища за тяхното състояние и препоръки за постоянен мониторинг. Първото свлачище, което беше проверено, е на пътя за Севлиево, който в момента е аварийно отворен. Дължината на свлачището е 340 метра. Според становището на експертите то запазва периодичната си активност.  Основната причина за активизацията му се дължи на  водонасищането на склона от падащите води от скалния венец. Съществено влияние оказва и страничната руслова ерозия на река Росица, която допълнително подкопава склона и платното за движение.

От „Геозащита“ обръщат внимание, че при евентуално затваряне на пътя движението ще бъде пренасочено през Горско Косово до Сухиндол, където също има свлачищни процеси. В тази връзка експертите препоръчват на НЕК ЕАД да се извършват периодични проверки на техническото състояние на напоителния канал, преминаващ през района на свлачището и при установяване на аварийни течове те да бъдат отстранени.

„За цялостното овладяване на свлачищните процеси е необходимо да се реализира изготвеният проект за укрепване на свлачището, за което Община Сухиндол е получила предварително съгласие с писмо от Министъра на регионалното развитие“, се посочва още в становището на експертната комисия от „Геозащита“-Плевен.

Поддръжката на четвъртокласната пътна мрежа беше прехвърлена като задължение на общините. Мащабите на свлачището обаче са изключително големи и неговото укрепване надвишава многократно финансовите възможности на Община Сухиндол. Проблемът със свлачището отдавна е в компетенциите на държавата, затова Общината изразява надежда, че институциите ще подадат ръка на местната администрация.

Подобно е становището и за другото свлачище на територията на общината, което се намира на пътя Крамолин-Горско Косово-Сухиндол. То също запазва периодичната си активност.

„Продължаващото развитие на свлачищните процеси ще компрометира съществуващото укрепване на откоса и ще прекъсне платното При прекъсването и на път VTR 2206, който също е обхванат от свлачищни процеси, селата Горско Косово, Бяла река и Горско Калугерово ще останат изолирани без алтернативен път“, се посочва в становището.

Именно поради тази причина Община Сухиндол разчита на сътрудничество от страна на държавата за трайното разрешаване на проблема със свлачищата.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново