Великотърновският Митрополит Григорий стана почетен гражданин на Свищов

Публикувано на нд, 27 сеп. 2020
302 четения

Великотърновският Митрополит Григорий бе удостоен със званието почетен гражданин на Свищов” на тържествена сесия на Общинския съвет в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Удостоверението, което е под номер 50, му бе връчено от д-р Кристиян Кирилов. Кметът на Свищов Генчо Генчев поднесе на Негово високопреосвещенство почетния знак на града и му благодари за духовната упора и съществения принос в грижата за християнските храмове на територията община Свищов.

Дядо Григорий е роден на 10.10.1950 г. в с. Козаревец, а духовната му кариера започва през 1968 г. като послушник в Преображенската св. Обител, където през 1974 г. е подстриган в монашество с името Григорий. Висше образование завършва в Софийската духовна семинария и Духовната академия “Св. Климент Охридски” в София през 1979 г., по което време служи като митрополитски дякон и йеромонах във Великотърновска митрополия. През периода 1980-1985 г. Григорий е назначен за протосингел на Старозагорската митрополия, в който период по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от Старозагорския митрополит Панкратий и е сътрудник в отдела за Междуцърковни отношения при Св. Синод. За успешната му духовна кариера допринасят и богословските специализации в университета в гр. Нюшател, в институтите в Босей и Женева (Швейцария), в Лондон, Бирмингам, Кентърбъри и Оксфорд (Англия). През периода 1985-1987 г. Григорий е назначен за викарий на Старозагорския митрополит Панкратий, а през периода 1987-1990 г. е викарий на Великотърновския митрополит Стефан. През 1990 г. номинираният заема длъжността ректор на възстановената Пловдивска духовна семинария, а след това е назначен за ректор на Софийската духовна семинария до избора му за Великотърновски митрополит през 1994 г.

В резултат на ползотворното сътрудничество между ръководството на Община Свищов, Общинския съвет и Великотърновската света митрополия, многобройни са отслужените от Митрополит Григорий празнични литургии по повод на храмови празници, празници на града и околията, възстановяване и обновяване на свищовски храмове, сред които „Св. Преображение Господне“, „Св. Троица“, както и на църкви в населените места в община Свищов. Той има съществен принос и в изграждането на параклисите в с. Совата и ДСХ „Мария Луиза“ в Свищов. С неговата благословия е изграден и параклисът „Свети дух“ в Гробищния парк в Свищов в памет на 12-те свищовски деца, загинали в река Лим през 2004 г., както и поставена на входа на храм „Света троица“ 3-метрова мемориална плоча с техни снимки.

Удостояването на Дядо Григорий със званието почетен гражданин на Свищов е свързано и с навършването през 2020 г. на неговата 70-а годишнина.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново