Великотърновецът проф. Петко Денев пуска на пазара природни имуностимулатори

Публикувано на ср, 13 май 2020
7365 четения

Великотърновецът Петко Денев е на 38 години, но вече е професор по “биоорганична химия, химия на природните и физиологично активни вещества” на Българската академия на науките. През 2013 г. той става носител на Голямата награда на МОН “Питагор” за млад учен, която му връчва президентът на страната Росен Плевнелиев. Година по-късно възпитаникът на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” става ръководител на Лабораторията по биологично активни вещества в Пловдив, където работи и до днес.
С 16-годишен изследователски опит в разработването на функционални храни и хранителни добавки, мечтата на проф. Денев е да разработва качествени и полезни продукти от български лечебни растения.
“Идеята за тези продукти се роди през 2017 г., когато започнах да ги използвам за сина ми Георги, който често страдаше от респираторни инфекции и настинки. Тези състояния зачестиха още повече, когато тръгна на детска градина. Често дори най-безобидните настинки прерастваха в ларингити, в резултат на което се налагаше да посещаваме спешни кабинети и да се консултираме с различни специалисти. Обикновено лечението включваше антибиотици и кортикостероиди, които временно подобряваха състоянието, но не след дълго всичко се повтаряше и се въртяхме в един омагьосан кръг”, разказва проф. Денев.
Притеснявайки се за здравето на своето дете и за нежеланите ефекти от конвенционалните лекарства, специалистът решава да използва познанията си за биологично активни вещества в лечебните растения, за да му помогне. Така създава “ЕхинАктив кидс” – първия екстракт от Пурпурна ехинацея, разработен в България специално за деца. Не след дълго резултатите са налице. Екстрактът укрепва имунната система на Георги, честите боледувания отшумяват, а непрестанните отсъствия от детската градина остават в миналото. Впоследствие употребата на панацеята продължава като профилактика, особено през есенно-зимния период.
“Окрилен от добрите резултати, реших, че мога да помогна и на други хора и започнах да давам от екстракта на приятели и близки. Тогава бе разработен и вторият продукт “ЕхинАктив” за възрастни. Когато започнаха да пристигат добрите отзиви за ефикасността на продуктите от малки и големи, бях изключително радостен”, споделя проф. Денев.

Продуктите
от ехинацея
повишават
имунитета и
намаляват
значително
честотата на
инфекциите

на горните дихателни пътища, често срещани при настинка и грип, като в същото време съкращават значително тяхното времетраене. “След всичко това вече бях убеден, че трябва да комерсиализирам продуктите, тъй като те могат да помогнат на много деца и възрастни, които страдат от същите или подобни симптоми. Затова още в началото на миналата година ги регистрирах и започнах подготовка за пускането им на пазара”, разказва проф. Денев.
В допълнение професорът разработва и продукта “УмкаДропс”, включващ екстракт от Африкански пеларгониум, който е доказал своята ефикасност при облекчение на бронхити и остри инфекции на дихателните пътища в десетки клинични изследвания.
Това, което отличава продуктите на “Стаекс Фарма” от останалите, предлагани на пазара, е фактът, че те се произвеждат само от растения, стандартизирани по съдържание на активна съставка, което гарантира качеството и ефикасността им.
През вековете хората са натрупвали емпирични знания за лечебните свойства на дивите растения, посочва великотърновецът. Дори днес около

80 процента от
населението на
земята разчита предимно на
природни
продукти

(главно билки) за първично лечение на болести, а голяма част от лекарствата, които използваме, също са базирани или вдъхновени от лечебни растения, добавя той. Желанието на проф. Денев е неговата работа да допринесе за по-пълноценното усвояване на българското биоразнообразие от лечебни растения, които, за жалост, основно се изнасят в чужбина на безценица. Благоприятните географски и климатични дадености на страната ни я нарежда сред най-големите износители на непреработени медицински и ароматни растения в света, като годишният ѝ добив е около 15 до 17 хиляди тона. Малката ни държава се конкурира дори с гиганти като Китай, Индия и Мексико, подчертава професорът, който продължава да работи по редица проекти, част от които финансирани и от фонд “Научни изследвания” към Министерството на образованието и науката.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново