Великотърновец е работил лично с нобелов лауреат по медицина

Публикувано на чт, 11 окт. 2018
1135 четения

Търновецът д-р Велизар Шиваров, началник на лабораторията по клинична имунология при УМБАЛ “Софиямед”, лично е работил с нобеловия лауреат по медицина – японеца проф. Тасуку Хонджо от университета в Киото. Т.г. проф. Хонджо получи Нобеловата награда заедно с проф. Джеймс Алисън от Университета в Тексас.
Д-р Шиваров получава стипендия на Японското министерство на образованието и културата и през 2006 г. заминава на специализация като гост-изследовател при проф. Хонджо. Специализира 2 г. и там се докосва до истинската експериментална медицина под ръководството на именития имунолог. Японецът има три епохални открития в областта на имунологията, а търновецът участва в едно от тях. Касае се за открит ензим, който участва в имунологичната памет на организма.
Д-р Шиваров е лауреат на престижната награда за млад учен “Питагор”. Той е син на известния специалист по нефрология д-р Маргарита Велкова, която дълги години беше началник на Центъра по хемодиализа при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Баща му д-р Стефан Шиваров е зам.-директор на РЗОК. Брат му също е лекар.
Досега д-р Шиваров е бил на обучение и в други престижни университети по света и е носител на наградата на Американската асоциация по хематология. Рецензент е за повече от 10 международни научни списания. Научните му интереси са насочени в областта на молекулярната биология на В-лимфоцитите и на молекулярната биология и диагностика на хемолитичните неоплазми.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново