Велико Търново отбелязва 120 години от кончината на Стефан Стамболов

Публикувано на нд, 5 юли 2015
389 четения

Паметникът на бележития държавник в старата столица е издигнат само с дарения

120 години от кончината на Стефан Стамболов и 20 г. от откриването на паметника на великия държавник ще бъдат отбелязани утре във Велико Търново . По повод двете годишнини в музей “Възраждане и Учредително събрание” ще се проведе кръгла маса с участието на водещи историци.

Монументът на Стамболов е изграден изцяло с дарителски средства, а на 6 юли 1995 г. официално го открива покойният президент Желю Желев.

2 689 500 деноминирани лева са успели да съберат само от дарения за около година членовете на инициативния комитет. Средства за паметника са предоставили 158 дарители, а сред тях има физически и юридически лица. Паметникът е направен от бронз, а материалът е предоставела софийска фирма. Огромната фигура на Стамболов е отлята в Комбината за монументална пластика в София.

Честването утре започва в 10 часа пред паметника на Стамболов. В началото актьорът Милен Иванов ще изпълни едно от красивите стихотворения на Стефан Стамболов – “Бащин съвет”. След това встъпителни думи ще отправи председателят на Общински комитет “Васил Левски” Румен Петров. Слово, посветено на живота и делото на бележития български държавник, революционер, журналист и поет, ще произнесе проф. Димитър Иванов. Той е председател на Управителния съвет на Института по теория и практика на лидерството “Стефан Стамболов”. След това за видния търновец ще говори и кметът на Общината Даниел Панов.

Поклонението ще продължи със заупокойна молитва, която ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий, и ритуал по поднасяне венци и цветя на паметника на Стефан Стамболов.

Професорите Димитър Иванов, Андрей Пантев, Орлин Загоров, Стефан Дойнов, Милко Палангурски, Петко Ст. Петков и акад. Иван Радев са само част от участниците в кръглата маса. Тя започва в 11,30 часа в музея и е посветена на живота, делото и приноса на Стефан Стамболов. Проявите в деня на гибелта на бележития българин се организират от Община Велико Търново, Общински комитет “Васил Левски” и Националния военен университет.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново