Възпитаници на гл.ас. д-р Георги Василев с награди от театралния фестивал в Свищов

Публикувано на пн, 2 апр. 2018
423 четения

„Три сестри” по Антон Павлович Чехов донесе втора награда за най-добър спектакъл на Студентски експериментален театър “Алт” от 16-ото издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе театри в Свищов. В трупата с ръководител гл.ас. д-р Георги Василев се изявяват възпитаници на Великотърновския университет. Ролите на трите сестри са поверени на първокурсничките Тони Тенева и Миглена Стефанова, които учат педагогика на обучението по български с английски език, и на абитуриентката Мариета Атанасова от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”. Младите актриси играха премиерно постановката на фестивалната сцена и заслужиха поощрителни награди за женска роля.

„В нашата драматизация по пиесата на Чехов участват само трите сестри, а такъв сценичен прочит на класическото произведение досега никога не е правен. Замисълът беше труден, но не и непреодолим за реализиране. Опитахме се да запазим Чеховия дух и излъчването на Чеховите герои. Това, че фестивалното жури с председател режисьорът Симеон Димитров ни е харесало, показва, че сме се справили отлично със задачата”, обяснява режисьорът Георги Василев.

Той и момичетата са работили над „Три сестри” в продължение на четири месеца. Като лайтмотив в музикалното оформление звучи валс на Кресчехорски, написан през 1901 г. В спектакъла са използвани и автентични шумове на парни локомотиви от началото на XX век. Костюмите са ушити специално са постановката и са стилизирани копия на оригинали от епохата.

Преди да дойдат да учат във ВТУ, Тони и Миглена са се занимавали с театър в родните си градове Сливен и Белене. Това ги е накарало да потърсят възможности за изява и в университета в старата столица. Мариета завършва профил „Испански и английски” и е участвала в училищните спектакли на испански език. Готви се да кандидатства кино и театър в чужбина.

След премиерата в Свищов, актрисите са представили „Три сестри” и на търновска сцена. В Международния ден на театъра те са гостували във фоайето на Регионална библиотека „П. Р. Славейков”, а техен любезен домакин е бил директорът д-р Иван Александров. „Драматизацията е гъвкава, което ни позволява да играем на всякъде – във фоайета, на стълбища, лапидариуми. Вече имаме покана да представим постановката благотворително и в клуб „Кибер”, сподели Георги Василев.

Съвсем скоро спектакълът ще се превърне в 70-минутен пълнометражен филм, а с него трупата ще участват и в други фестивали. Снимките ще бъдат в старата част на Велико Търново и на места, които са близки като атмосфера до епохата на Чехов.

Това е поредният премиерен спектакъл на студентския експериментален театър при Педагогическия факултет на ВТУ за осемте сезона на неговото съществуване. Трупата е носител на няколко национални награди, а сред тях са отличията от фестивалите в Тополовград и Свищов. Над 100 студенти от различни специалности са минали през школата на “Алт” през годините. Натрупаният опит на сцената им помага да развият своите комуникационни способности и артистизъм, които са им много полезни за тяхната бъдеща работа, подчерта ръководителят.

Златина ДИМИТРОВА  

loading...
Пътни строежи - Велико Търново