Възможности за обучение и кариера на икономически кадри в Австралия представиха пред свищовски студенти

Публикувано на чт, 7 апр. 2016
298 четения

Информационна среща на тема „Емиграция, обучение и работа в Австралия” организира за свищовските студенти Академичният център за кариерно консултиране при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Възможности за обучение и кариера на икономически кадри представи Иван Върбанов – управител на българския клон на австралийската имиграционна агенция Studypro. Той поясни, че икономиката на страната има постоянен ръст през последните 20 години, а нивото на безработица е 3-4 %. Необходимостта от дадени специалисти се следи на национално ниво, като проучването се прави на всеки 6 месеца.
Срещата в Стопанска академия беше първата по рода си, която Агенцията провежда за икономически кадри. В тази връзка, гостът поясни, че в момента, в сферата на икономиката най-търсени в Австралия са счетоводители, одитори и финансови специалисти. Сред най-важните фактори, по които се оценяват кандидатите е владеенето на английски език. При кандидатстване за работа нивото на владеене на език трябва да е С2 според европейската езикова рамка или ако е по деветобалната система трябва да е минимум 7 по всеки от четирите модула – четене, писане, слушане и говорене.
Коментирайки висшето образование в България, Иван Върбанов поясни, че то се признава в Австралия и подчерта, че за да получи един студент там специалност „счетоводител”, обучението ще му струва около ј милион AUD. Гостът посъветва свищовските студенти да не допускат „глупавата грешка” да прекъсват образованието си заради бригади в чужбина, но да се възползват от възможностите да пътуват и да добият опит в други държави през ваканциите. Той сподели, че в Австралия със студентска виза те могат през летните ваканции да завършат тримесечен курс по английски език с право за работа на 4 часа.
Срещата завърши под формата на дискусия, в която гостът разговаря със студентите за конкретните работни позиции, които се предлагат за трите основни икономически специалности, за начините на кандидатстване, за придобиването на статут на постоянно пребиваващи и за живота на австралийския континент.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново