Въвеждат нови ковид мерки

Публикувано на вт, 19 окт. 2021
1843 четения

Нови противоепидемични мерки предстои да влязат в сила със заповед на здравното министерство. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Предвижда се всички дейности, които се извършват на закрито да могат да се провеждат само, ако присъстващите имат зелен сертификат и с контрол на входа. „Ако не могат да бъдат изпълнени тези две условия обектите няма да работят, а мероприятията няма да се провеждат“, уточни министър д-р Кацаров.
Зеленият сертификат включва завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на COVID-19, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR в последните 72 часа.
Предвижда се също училищата в общините с над 750 нови случая на 100 000 души население да преминат в дистанционно обучение. Ако заболелите са между 500 и 750 на 100 000 ще се премине в режим с 50 % присъствено обучение. Целта е колкото се може повече училища да продължат да работят присъствено. Остава обаче изискването ученциите от 5 до 12 клас, както и целият персонал, да носят предпазни маски.
Занятията в университетите ще се допускат само, ако всички студенти имат зелен сертификат, предвиждат още новите мерки.
Зелен сертификат няма да се изисква при достъп до административни услуги, но се препоръчва колкото се може повече от този тип дейности да бъдат осъществявани по електронен път.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново