В Сухиндол канят президента Румен Радев и Корнелия Нинова на Трифон Зарезан

Публикувано на пн, 6 февр. 2017
1249 четения

В Сухиндол очакват президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, и лидера на БСП Корнелия Нинова, за Деня на Общината и празника на лозарите и винопроизводителите Трифон Зарезан, съобщи зам.-кметът Борислав Вълев. Той уточни, че засега от Президенството са потвърдили само визитата на Илияна Йотова. Освен това от Общината са разпратили над 150 покани до министри, депутати, общественици и бизнесмени в страната, но кой ще пристигне, още не се знае. Имаме  постоянни гости, които всяка година идват и един от тях е бившият премиер Стефан Софиянски, посочи Вълев. По традиция Владиката дядо Григорий ще благослови  Общината и Деня на лозарите и вонопроизводителите.

Тази година празничните прояви, посветени на 14 февруари, започват още на 9 февруари с изложба за виното на ученици от СУ “Св. Климент Охридски”, разказа зам.-кметът. Голямата атракция ще бъде на 11 февруари от 13,00 часа на Централния площад на Сухиндол, където ще се проведе състезание за търкаляне на бурета. Мераклиите ще търкалят 225-литрово празно буре, тип “Барик”, на известно разстояние по определено трасе. За първите три места ще има награди като 30-литрово буре, пълно с червено вино, бутилки с вино, баница, суджук и др. Същия ден вечерта пък ще има дегустация на домашни вина и ракии.

На 12 февруари празничната програма включва документалната изложба “Светът за българския войн” в народното читалище в града.

На 13 февруари Община Сухиндол и “Ловико лозари” ще отворят вратите си за посетители. Тогава ще се проведе и тържествена сесия на Общинския съвет, а след това Зарезанска вечеринка ще събере местни самодейни състави. Със своя спектакъл – “Емил – изповед пред олтара на живота с историята и песните му” гостува и Ники Априлов.

Празникът  за лозарите  и винопроизводителите Трифон Зарезан ще започне сутринта от 9,00 часа с празнична литургия  в храма “Св. св. Петър и Павел”. След това тържествено шествие тръгва да зарязва лозята в местността Димчански завой.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново