В Лясковец балетният празник събра на сцена 150 деца

Публикувано на пн, 25 апр. 2016
631 четения

Тази година в Лясковец празникът, посветен на балета събра в две вечери на лясковска сцена общо 150 танцьори. Той се проведе за девети път под патронажа на лясковския кмет д-р Ивелина Гецова. В петък и събота, на 22 и 23 април, седмица преди Международния ден на балета, деца и младежи на възраст от 5 до 18-годишни от седем града на страната танцуваха за лясковската публика. Домакините от Танцова школа „Ритъм” тази година бяха подготвили юбилеен концерт, който представиха през първия ден за своите гости. Пред лясковската публика и приятелските балетни студиа те показаха грация и талант, а поводът бе 40 години от основаването на балетната школа в Лясковец и 20 години от създаването на балет „Ритъм” под ръководството на Валя Атанасова.

Двудневният балетен форум, посветен на нежното балетно изкуство се провежда от години на сцената на лясковското читалище „Напредък-1870”, което е домакин на събитието. За девети път тази година община Лясковец и читалището посрещнаха гости, възпитаници на балетни студиа от Варна, София, Пловдив, Велико Търново, Шумен, Горна Оряховица. В деветото издание на Празника на балета в Лясковец участваха девет състава. Това бяха два състава от съседно Велико Търново – Танцово студио „Ритъм” с ръководител Валя Атанасова и „Вирджиния балет”, с ръководител Мария Казарина и двата колектива при Младежки дом – Велико Търново, три състава от Варна – Студио „Балет Бъчварова” при Общински детски комплекс с ръководител Бистра Бъчварова, също школа „Балет” и „Фуете Данс Студио” с ръководители Татяна Костова и Славена Костова. В ритъма на танца се впуснаха и Школа по класически танци при читалище „Боян Пенев-1949” – гр. Шумен с балетен педагог Светла Денчева, Танцово студио „Дилейн” при столичното 55-о СОУ „Петко Каравелов” с ръководител Диана Джарова, възпитаниците на Маша Иванова – Балетно студио „Буратино” от град Пловдив и Модерен балет „Етна” при Младежки дом, гр. Горна Оряховица с художествен ръководител Надя Стойчева. Представено бе за поредна година многообразие от различни танци в направления – класически и модерен балет и характерни танци, като изпълненията включваха – кънтри, ориенталски, арабски и персийски танци, ръченица, полка, нестинарски и много други.

            Патронът на празника д-р Гецова поздрави и в двете вечери младите таланти и на всички колективи традиционно бяха връчени награди и грамоти за участие, а на празнуващите юбилея си домакини, д-р Гецова предостави парична сума за закупуване на подарък по повод кръглите годишнини.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново