В края на годината наддаването за тролейбусната мрежа започва от 723 225 лв.

Публикувано на вт, 9 Дек. 2014
667 четения

Бракуваната тролейбусна мрежа във Велико Търново си търси купувач. По предложение на кмета Даниел Панов медният контактен проводник, металните конзоли, обтегачите, стрелките и стоманените въжета ще бъдат продадени на търг с явно наддаване. Това трябва да стане до края на тази година, се посочва в предложението на кмета от 8 декември т.г. до Великотърновския общински съвет. Кандидатите ще започват надпреварата за метала от стартова цена 723 225 лева.

Тролейбусната мрежа е оценена от общинската фирма “Инвестстрой-92” ЕООД.

На тезгяха излизат 42 305 метра контактен меден проводник със сечение от 100 квадратни милиметра. Оценен е на 704 092 лева.

Един метър нов контактен проводник, по който се движи пантографът на тролейбуса, тежи 917 грама и струва 24 лв. Ако медта отиде за вторични суровини, за нея може да бъдат взети 320 хил. лв., ако бъде препродадена за повторна употреба, цената є може да стигне и 900 хил. лв., просветнаха пред “Янтра ДНЕС” хора от бранша.

Сумарно металните конзоли, удължителите, стрелките, свързващите и окачващите елементи са 51 422 килограма желязо. Цената им е като за отпадък от старо желязо – 18 000 лева. Към групата купувачът ще вземе и 6612 метра стоманени въжета от обтегачите. Тяхната оценка е 1133 лв.

Проверка на “Янтра ДНЕС” показа, че част от бракуваната тролейбусна мрежа – медният контактен проводник, всъщност повторно може да бъде използван, стига да не е нарязан на къси и негодни парчета. В момента Плевен, Стара Загора, Бургас, София и Русе разширяват тролейбусните си мрежи.

По-голямата част от железните елементи не стават за нищо друго освен за скрап.

Тролейбусната мрежа във Велико Търново е въведена в експлоатация през 1989 г. и спря да функционира от края на 2008 г. “Активите са неработещи, подложени са на преки атмосферни влияния и външни въздействия, не подлежат на рехабилитация, пределно са износени и критично амортизирани”, посочва в предложението си кметът, цитирайки оценителя от “Инвестстрой-92”. Оценката на техническото състояние на тролейбусната мрежа и съоръженията към нея показват, че то не позволява Безопасна експлоатация. Единствената действаща тягоизправна станция не е състояние да обслужва движение на тролейбуси, защото е с амортизирани акумулатори без никакъв заряден капацитет и износена комутационна апаратура. Кметът е категоричен, че бъдещето е на електробусите.

Дали тролейбусната мрежа без стоманените стълбове, ще се продава на търг, решението трябва да вземе ОбС.

Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново