В Гимназията по туризъм откриха свободна ученическа библиотека

Публикувано на чт, 15 февр. 2018
398 четения

Свободна ученическа библиотека откриха в Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” във В. Търново. Вече са събрани първите 150 тома, които са дарени от преподаватели, ученици и РНБ “П. Р. Славейков”. .Книгите са подредени в десния ъгъл на коридора на първия етаж на училището, а достъпът до тях е свободен. Голяма библиотека има на втория етаж в училището.

Идеята за свободната библиотека е на учителя по география Евгени Коев. Той разказа, че след като на много други места има такива библиотеки, включително и сред природата, решихме и в нашето училище да обособим такъв кът. Коридорите ни са големи, имаме възможност да разширим новата библиотека.

Първите книги на новата придобивка са на разнообразна тематика. Много интересна е литературата по география, която е поставена във витрина. Предлагат се най-новите атласи, дори на различни езици. В другия край на библиотеката книгите са подредени тематично, като засягат историята, изкуството, поезията, град В. Търново, има специализирани вестници и др.

Нашата кауза е да дадем възможност книгите да бъдат по-близо до децата, информира още Коев. В нашето съвремие има семейства, които нямат домашни библиотеки, и децата растат отдалечени от книгите. По този начин те няма как да оценят огромното богатство на литературата. Идеята е учениците да се запишат и в голямата училищна библиотека, а също и в регионалната.

Всеки ученик в гимназията може да си избере книга и да я чете вкъщи. Не се води отчет, но на първата страница на книгата е написано – “подари, вземи, прочети и върни”. С това послание учителите се надяват читателите да връщат книгите, които са прочели. Срок няма. Вече има фонд на български, руски и английски език. Освен че искаме да мотивираме учениците да четат, те трябва да свикнат и с дарителството., посочи Коев. Той допълни, че децата се образоват и от интернет,  но научната информация не може да се намери онлайн.

Със свободната библиотека учениците ще бъдат провокирани да четат повече, посочи директорът Татяна Данчева. Смело мога да кажа, че днес слагаме началото на един нов интерес към книгата. Ние ставаме първото училище във В. Търново, в което учениците обичат да четат, обяви Данчева. Накрая Марияна Бурова от РНБ “Петко Р. Славейков” подари на гимназията монографско изследване за  историята на  търновската библиотека. Ученици също дариха книги.

Вася ТЕРЗИЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново