Увеличават се болните от грип и остри вирусни инфекции

Публикувано на чт, 28 Ное. 2019
417 четения

Увеличават се болните от грип и остри респираторни заболявания в областта, отчитат експертите от Регионалната здравна инспекция във В. Търново. За изминалата седмица заболеваемостта е била 56,54 на 10 000 души, при средна за страната 92,75. Най-много болни има сред възрастовата група от 0 до 4 г. и от 5 до 14 г., показват данните от Информационна система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в страната. За сравнение в периода 11 – 17 ноември болните в областта са били 52,19 на 10 000 души, докато за страната е била 87,79.
Според експертите стойностите все още са далеч от епидемиологичните, но съветват гражданите да са внимателни и да взимат превантивни мерки – да избягват места, на които се събират много хора, да консумират повече плодове и зеленчуци и често да проветряват домовете и работните си места.
Освен острите респираторни заболявания, за изминалата седмица в региона са регистрирани 20 случая на болни от варицела, като най-много болни – 17, са в община В. Търново. Ентероколитите продължават да разболяват жителите на региона, като само за седмица са открити 16 случая. Шестима са заболелите от скарлатина и трима от вирусен хепатит. Въпреки студеното време, в РЗИ е регистриран и един случай на лаймска болест. Един търновец се е разболял през изминалата седмица от туберкулоза, а свищовлия е боледувал от бактериална дизентерия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново