Учителки от Лясковец готвиха благотворително за бедните

Публикувано на чт, 18 Дек. 2014
665 четения

Малко преди настъпването на Коледно-Новогодишните празници благотворителна изложба бе подредена в лясковската детска градина ЦДГ „Славейче”. За шести пореден път екипът на директорката Елка Йорданова не изневери на своята традиция. Преди шест години инициативата започна в детската градина. Екипът учители и помощен персонал – общо 15 служители, активно се включват в кулинарна изложба с благородния жест да направят щастливи най-уязвимите групи хора в град Лясковец. Жените от сърце влагат уменията си в приготвянето на постни ястия и даряват любов на бедните хора от града, за да бъдат добре нахранени за Бъдни вечер. Трудолюбивите домакини с лични средства закупуват продуктите и винаги приготвят по две или повече блюда. Подреждат разнообразните обредни ястия в красива изложба и после храната се приема от управителя на Домашния социален патронаж Ваня Табакова, под чието ръководство се разпределя в кухнята на обществената трапезария. Тази година с вкусната храна ще бъдат зарадвани 44 потребители на обществената трапезария, също и най-бедните и самотни възрастни хора в неравностойно положение от потребителите на домашния патронаж. Лично директорката на детското заведение по традиция отделя от сготвените ястия и за монахините от Петропавловския манастир.

И тази година експозицията беше пребогата. 33 различни вкусотии бяха сложени на масата – красиви погачи, хлябове, пита с плънка от гъби и лук, баници, празеник, щрудели, кексчета, кифлички, дребни сладки, тиквеник, варено жито, традиционната баклава, три вида салати, леща, лозови и зелеви сърмички, постно зеле и други традиционни за празника Бъдни вечер лакомства. На гостите, разглеждащи изложбата, най-силно впечатление направиха торта от тиква и бисквити, украсена със сладко от бели череши и качамак от няколко пласта. Имаше и плодове, локум и курабийки.

На всички тези жени с добри сърца директорката благодари и пожела да бъдат здрави и винаги отворени към доброто, да помагат и в бъдеще на своите съграждани. Преди да открие изложбата, Елка Йорданова запали светлините на елхата в двора на „Славейче” пред очите на усмихнатите деца и в присъствието на своя екип и гостите. Освен живата елха в двора, децата са подредили елха и във фоайето на детската градина, направили са сурвачки, а с помощта на бабата на дете от подготвителна група са замесвали заедно прясна содена пита, построили са от подръчни материали свой дворец със снежна кралица, както и снежен човек, като последните са разположени на втория етаж. Цялата детска градина създава празнично настроение, а седмицата, в която са работили по украсата и са опознавали обредността са нарекли „Дни на Коледно настроение и зимно веселие”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново