Ученици от СУ “Вела Благоева” създават първата младежка телевизия в Северна България

Публикувано на сб, 12 май 2018
209 четения

Първата младежка телевизия в Северна България започва да излъчва СУ „Вела Благоева“ във В. Търново. Идеята, още преди година предложи на ученици от различни училища в града председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов. През изминалата седмица той се срещна с възпитаниците на Ивалина Климентинова от СУ „Вела Благоева”, чиито проект е класиран в интернационална надпревара за социални иновации, организирана от Джуниъйр ачийвмънд.
Младежката телевизия ще се излъчва безплатно на собствен домейн в интернет, като идеята е на следващ етап тя да ангажира творчески екипи от повече средни и висши училища във Велико Търново и региона. По този начин онлайн-платформаще даде глас на младите да споделят своите творчески продукти и ще имат възможност да станат част от решението на актуални за тях проблеми.
„Една от най-важните ползи, които тази телевизия може да даде на учениците е самочувствие. Самочувствието, че могат да бъдат част от решението на проблема. Тогава, сигурен съм, ще погледнат на света по друг начин. За учениците това е много важно – да има кой да им даде тласъка за това самочувствие, което ще им даде възможност за развитие”, категоричен е Венцислав Спирдонов.
През 2015 г. възпитаниците на Ивалина Климентинова се класираха на първо място в Националния конкурс по бизнес етика. Съвместно с Община Велико Търново децата реализираха проекта „Walk with me” – информационно табло със забележителностите на града, което бе монтирано в градината на централната поща. Миналата година децата спечелиха Националното състезание и Международното състезание за видео, посветено на световната седмица на парите със свой двуминутен продукт. То бе организирано от нидерландска неправителствена организация, под егидата на кралица Максима, а тяхното видео достигна повече от 65 000 гледания в целия свят.
В настоящия конкурс предстои да бъдат проведени серия онлайн интервюта, след които децата могат да бъдат допуснати на следващ етап. Независимо дали ще успеят да се преборят за първата награда в конкурса, младежка телевизия ще има, категорични са учениците.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново