Туристическото влакче пое по първия си маршрут

Публикувано на вт, 3 сеп. 2013
1695 четения

Първия си курс направи днес новото туристическо влакче на Велико Търново. В 10 ч. то пое по маршрута си, пълно с деца от ЦДГ “Пролет”. Влакчето ще вози всички желаещи с начална спирка пл. “Велчова завера” пред хотел “Янтра”, оттам слиза към площад „Цар Асен I ” на Царевец, продължава покрай църквата „Св. св Петър и Павел” и покрай хълма Царевец стига до паркинга на ул. „Крайбрежна“, а после поема по обратния маршрут. Едната посока влакчето ще минава за 40 минути, като всеки преход ще започва на кръгъл час.

“Влакчето е с два вагона и капацитет 40 пътници. Снабдено е и със специална рампа за хора с увреждания. Еднопосочният билет ще е на цена от 2 лева, като деца, ученици, студенти и др. ще могат да го ползват безплатно. Ще се движи ог 10 до 18 ч. всеки ден, засега без понеделник и вторник”, поясни управителят на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев.

Туристическото влакче е част от проект на община Велико Търново „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура“ по ОП „Регионално развитие“. С него гостите и жителите на старата столица могат да обиколят обновените по проекта църкви „Св. св.Петър и Павел“ и „Св.Иван Рилски“ и площад „Цар Асен I“, както и Мултимедйния посетителски център „Царевград Търнов“.

Произведено е специално за Велико Търново от италианската ZAMPERLA Group и е на стойност 300 454 лв. Ще бъде предоставяно за ползване и от организирани групи, като вече има запитвания, а интересът към новата атракция вече е голям.

Анатоли ПЕТРОВ
видео: авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново