Трети случай на морбили в областта

Публикувано на пн, 29 апр. 2019
249 четения

39-годишен мъж от община Свищов е приет за лечение в МОБАЛ „Стефан Черкезов” във Велико Търново с морбили. Лабораторната проба е потвърдена от  Националната референтна лаборатория по морбили, паротит, рубеола в София. Това е третият регистриран случай на територията на областта от началото на месеца.

„Между първите два случая при мъжете от Елена и Свищов има епидемична връзка, докато третият случай няма връзка с първите заболели”, коментира д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Регистриран е и един отрицателен резултат със съмнение за морбили, който е с друга диагноза.

За сега нивата на заболеваемостта в областта не са пикови, а експертите се надяват да няма увеличение на случаите и по-динамичните контакти през почивните дни. На лечебните заведения за болнична помощ в областта е разпоредено да бъде създадена организация за изолиране в отделенията на пациентите с неясни температурни състояния и липсваща имунизация срещу морбили. Ще се извърши и наблюдение на всички контактни на морбили лица до 17-ия ден от началото на контакта.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново