Тодоровден в Златарица

Публикувано на ср, 4 мар. 2015
1218 четения

В съботния ден от първата седмица на великия пост празнуваме Тодоровден, наричан още „Конски великден”, който се отбелязва с традиционните конски кушии.

В община Златарица традициите са много уважавани и строго спазвани, затова всяка година на празника се провежда бурно конно надбягване.

Тази година надбягването с коне се състоя на 28 февруари в местността „Черничките” гр. Златарица.

Участие в конските кушии взеха 20 мъже, като голям беше броят на участниците от селата Родина и Горско Ново село.

Отец Петър извърши водосвет и ритуал по захранване на конете с питка и поръсване за здраве.

Конските надбягвания се състояха в две категории – езда и с впрегната каруца. Имаше и участници с украсени коне, които не взеха участие в надбягването.

В категорията езда, най-бърз беше конят на Иван Георгиев от Златарица, наградата за което беше 50 лв.

Иван Недялков от Златарица взе второто място с награда от 30 лв, а третия успял да се класира се казва Пламен Кирилов от Златарица, който получи сумата от 20 лв.

В надбягването с впрегната каруца първи стана Райко Стефанов от Горско Ново село.

На второ място се класира Тодор Христов от Златарица който е и най-възрастния участник с традиционно участие в конските кушии всяка година. Риза Абилов от село Родина стана трети в надбягването с каруца. И тримата участници получиха награда от 30 лв.

Най-добре украсения кон тази година е на Мирослав Илиев от Горско Ново село, който взе награда от 30лв.

Атракцията на деня беше гиздавото магаре на Мариян Недялков от Златарица, което бе отличено с грамота „ Почетно магаре на 2015 година” и получи награда от 30 лв.

Кметът на община Златарица Пенчо Чанев награди победителите с грамоти и парични награди. Освен това наградените получиха по бала сено и чувал зърно, предоставени от земеделските производители Петър Ганев, Мариян Бахарев, Елза Огнянова от гр.Златарица, Петър Петров от с.Горско Ново село е Къдрин Чаушев от с. Резач.

Всички присъстващи на мероприятието се повеселиха под звуците на Златаришката духова музика и се почерпиха за здраве.

Снимки и автор Светослава Чолакова

loading...
Пътни строежи - Велико Търново