ТЕЛК могат да вземат решение само по документи, без преглед на място

Публикувано на ср, 25 Мар. 2020
617 четения

ТЕЛК могат да вземат решение само по документи, без преглед на място. Това обявиха от Министерство на здарвеопазването във връзка с обявеното извънредно положение и  притесненията на хората, подали документи в ТЕЛК. Изпратено е изрично указание всички ТЕЛК да се произнасят само по медицинската документация на лицата, без да изискват явяването за преглед (когато това е приложимо). На председателите на ТЕЛК е препоръчано своевременно да уведомяват лицата, че ще се произнася само по документи, т.е. че не е необходимо да се явяват за преглед пред комисиите.
В случаите, в които гражданите трябва да изпратят допълнителни изследвания и консултации и това е неизбежно, ТЕЛК следва да уведомят съответните лица писмено, с известия за доставка на писмото.
Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието си до два месеца след отмяната на извънредното положение. Това е записано в обнародвания Закон за извънредното положение. По този начин пациентите и лекарите биват улеснени, а успоредно с това ще се избегне струпването на много хора на едно място в условията на разпространението на коронавирусната инфекция.
Извънредното положение в момента е обявено до 13 април.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново