Читалището в Кесарево празнува 120-години от своето създаване

Публикувано на нд, 15 Мар. 2015
542 четения

В село Кесарево беше отбелязана тържествено 120-ата годишнина от създаването на НЧ „Възпитател“. Празникът уважиха кметът на Стражица инж. Детелина Борисова, заместник-кметът Стефан Иванов, кметът на Кесарево, представители на общинската администрация, както и жители на селото. Поканени бяха и дарители и спомоществуватели.

Инж. Борисова приветства читалищните дейци и самодейците, и подчерта ролята на НЧ „Възпитател“ като важна духовно-просветна институция за живота на селото, и на неговите жители. Тя подари на самодейците цифров фотоапарат, с който да се запечатват празниците и културните събития в читалището. Освен музикалната програма, за най-малките зрители бе представена драматизация на приказката „Червената шапчица“.

През 1895 г. след честването на националния празник на свободна България – 3 март, в канцеларията на Околийското управление – с. Кесарево се събират група родолюбци. С много вяра и ентусиазъм те обсъждат идеята за създаване на читалище, което да съхрани културните ценности на българите. Вечерта на 3 март 1895 г,. начело с околийския началник на селото Павел Бойчев се взема решение на заседание да се създаде читалищно настоятелство в състав: председател Павел Бойчев, подпредседател Георги Николов – основен учител; касиер Стоян Ганев – секретар на местната земеделска каса; книговодител Димо Мечков – основен учител от Лясковец и писар – Георги Бабастанев. Същата вечер се решава и името да е „Възпитател”, като то съществува така вече 120 години.

За повече от век, читалището е развивало театрална дейност, народен хор, танци, библиотечно дело и възпитателна дейност. Днес към читалището функционират детски танцов състав и народен хор. Във фонда на библиотеката има над 1200 книги, стотици списания и вестници. Читалището разполага с 4 компютъра, които за някои жители на Кесарево са единствената възможност да се докоснат до съвременния и външен свят. Самодейците към читалището постоянно участват във фестивали и конкурси в цялата страна.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново