Четири грипни щама ни атакуват тази зими

Публикувано на пн, 4 Ное. 2019
278 четения

От 1 ноември Регионалната здравна инспекция във В. Търново започна да следи за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта. Данните се събират от определените за целта лекарски практики, както и от детските и учебните заведения в региона. Ще се събира информация и от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и общинските лечебни заведения, като при необходимост ще се обявява грипна ваканция в съответната община.
“Новото от тази година е, че предписания за временно спиране на занятията ще бъдат връчени и на частните школи за занимания в свободното време – спортни, езикови школи и центрове”, обясни директорът на РЗИ д-р Евгения Недева. Причината е, че ако за определен период от време се затворят само държавните структури, а останалите работят, на практика се обезсмисля обявяването на грипна ваканция.
От т.г. стартира Националната програма за подобряване на ваксино-профилактиката на сезонния грип. Тя е насочена към безплатна ваксинация на хората над 65 г., тъй като е доказано, че грипната ваксина намалява до 60 % усложненията от заболяването в тази възрастова група и понижва до 80 % смъртните случаи. “Ваксината е четирикомпонентна и покрива щамове от грип от тип А и тип В. Тя е безплатна и задължително преди поставянето ѝ се извършва преглед при личния лекар, който да удостовери липсата на рискове за пациента при имунизацията”, обясни д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция “Надзор над заразните заболявания” в РЗИ. Здравно неосигурените над 65 г. също имат право на безплатна ваксина, но трябва да заплатят прегледа при джипито. Към момента все още няма доставка на противогрипната ваксина по националната програма, но се очаква да бъде осигурена всеки момент, уточниха от РЗИ. Срокът за имунизация е до края на декември.
Все още нивата на заболеваемост са ниски, а прогнозата е, че грипната вълна ще се появи в средата на януари. Този сезон се очаква да ни атакуват четири щама – от тип А са “Бризбейн” и “Канзас”, а от група Б – “Виктория” и “Ямагата”, посочиха от здравната инспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново