Свищовски ренеактори се включиха в най-големия парад в света на древния Рим

Публикувано на нд, 19 апр. 2015
398 четения

Групите за исторически възстановки „Първа тракийска кохорта“ и „Първи Италийски легион“ от Свищов се включиха в тържествата по повод 2768 години от основаването на Рим. В събитията, които се провеждат във вечния град от 19 до 21 април, участват над 2 000 реенактори, принадлежащи към 43 културни организации от 10 държави. Годишнината се отбелязва с богата програма от конкурси, изложби и културни събития.

За тринадесета поредна година тържествата се организират от местната група за исторически възстановки Группо Сторико Романо. Събитията се провеждат в най-важните археологически и туристически обекти на Рим като Circus Maximus, Via Dei Fori Imperiali, Colosseo и включват ритуал на осветление на огъня, парад на групите – участници и грандиозна битка на Circus Maximus. В последната година около 300 000 души са наблюдавали парада между Виа деи Фори Империали и Циркус Максимус. Събитието се определя от домакините като една от важните туристически атракции за Рим.

За пета поредна година Община Свищов получава покана за участие в празниците на Рим. Представители на дунавския град са председателят на ОбС Светлана Георгиева и зам.-кмета Пламен Алексанров, които предвождат групите за исторически възстановки. Свищовските доброволци популяризират древната история на страната ни, и пресъздават живота на истинският Първи Италийски Легион в древната крепост Novae (сега по-известна като Свищов) в периода от I-ви през III-ти до V-ти век, както и в по-късните периоди на общата ни история.

Свищовският Първи Италийски Легион ще се включи сред 2 000-те реенактори участници в най-големия парад в света на древния Рим, както и в битката на Circus Maximus. Нещо повече – тази година екип от Легиона участва и в създаването на сценария на събитието в Рим.

Инициативата за отбелязването по този атрактивен за туристите начин на основаването на вечният град е била наградена на няколко пъти с медал от президента на Италианската република и се случва под патронажа на регион Лацио, Министерството на културата и туризма на Рим, на регионалния парк на Appia Antica и I Centre Municipio.

Следващото събитие, в което анонсира участието си най-голямата група за исторически възстановки в Италия – Групо Сторико Романо, е Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“, който се провежда за десети юбилеен път в древният град Нове край Свищов от 5-ти до 7-ми юни 2015. Той е организиран от Община Свищов, със съдействието на Съвет по туризъм – Свищов и Историческия музей в града.

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново