Свищов почете със заупокойна панихида жертвите на Вранченското земетресение

Публикувано на ср, 4 мар. 2015
789 четения

С цветя и отслужването на заупокойна молитва свищовлии почетоха днес жертвите, които крайдунавският град даде преди 38 години по време на Вранчанското земетресение.

На 4 март 1977 година в 21,20 часа Свищов е разтресен. Градът дава 120 жертви. Хората са затиснати и намират гибелта си в съборените от зловещия трус с магнитут 7,4 по скалата на Рихтер две сгради – жилищен блок на ул. “33 Свищовски полк” и общежитие на тогавашния Химкобинат. Паметни плочи в памет на загиналите днес са издигнати на площад “Велешана”, където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат, както и в близост до училище “Алеко Константинов”, където е била жилищната кооперация. На тези места запалихме свещи, положихме цветя и беше отслужена панихида, разказа кметът Станислав Благов.

Изключителен стрес, невероятно тежко изживяване и трагедия. Загинаха много хора, дори цели семейства. След това промениха нормите и всичко, свързано със строителството, но споменът за всеки, който го е преживял, остава, коментира Станислав Благов. Хубаво е, че точно в такива тежки събития обществото се мобилизира и обединява. Така трябва да е всеки ден, не само при такива тежки трагедии, но след Вранчанското земетресение свищовлии се обединиха в мъката и тревогите си, за да могат да възстановят града ни, такъв какъвто е и сега. Това беше доброто, което също трябва да почитаме, допълни Станислав Благов.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. http://zemetresenie.comeze.com

loading...
Пътни строежи - Велико Търново