Свищов иска помощ от държавата заради авариралия водопровод

Публикувано на ср, 26 авг. 2020
226 четения

Община Свищов иска спешна помощ от държавата за решаване на проблема с честите аварии на главния водопровод. Това обяви кметът на крайдунавската община Генчо Генчев. Повод за това е поредната тежка авария на водопровода, която остави близо 30 000 души от Свищов и три села без вода.
Днес се очаква в града да пристигнат представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. “Водим преговори от няколко месеца, като очаквам, че ще получим исканото финансиране. По предварителни изчисления са необходими между 3 и 4 млн. лв., с които да се изгради ново трасе на напорния водопровод”, уточни кметът Генчо Генчев.
Строителството на водопровода започна през 2010 г., като тръбите за него са полиетиленови, а в съоръжението са вложени над 4 млн. лв. Почти веднага след приключване на дейностите по монтажа обаче новите тръби започват да аварират.
През 2016 г. кметът и общинското ръководство започват да водят кореспонденция и да си търсят правата от фирмата изпълнител, която в крайна сметка подменя няколко проблемни участъка, а малко след това изтича гаранционният срок от 8 г. Експерти установяват, че водопроводът е правен с некачествени материали и в земята са вкопани турски тръби за поливане на земеделски земи, които трябва да издържат налягане от 8 атмосфери, но дават дефект дори при 4 атмосфери. От Общината пускат сигнал до Районна прокуратура Свищов и до Окръжна прокуратура В. Търново. През 2017 г. и двете прокуратури излизат със становище, че има безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода и тъй като се касае до публични средства в изключително голям размер, преписките са предоставени на Специализираната прокуратура.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново