Свищов и селата Росица, Патреш и Върбица са номинирани в конкурса „Дърво с корен 2016”

Публикувано на нд, 11 Сеп. 2016
211 четения

Свищов и селата Росица, Патреш и Върбица от Великотърновска област са номинирани в националния конкурс „Дърво с корен 2016”, организиран от фондация „Екообшност”. Заедно с още 24 участника от цялата страна те се включиха в надпреварата  за любимото дърво на България, като 13 от предложенията са за многовековни дървета, с внушителна възраст и впечатляваща история. Предстои оценка на номинациите, като 10 финалисти ще се състезават за приза „Дърво с корен 2016”, а  трима в категорията „Вековните дървета говорят” Ще има също награда за „Млад природолюбител” и за победител в категорията „Изборът на експертите”. Наградите ще бъдат връчени в София в края на октомври, а победителят в „Дърво с корен 2016” ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината”.

Със 160-годишен летен дъб участва Свищов, който е представен от екологичен клуб „Да спасим света заедно” на СУ „Цветан Радославов”. Дървото се намира в Лятната градина на града, близо до площад „Алеко”. Дъбът е връстник на първото читалище в България „Еленка и Кирил Д. Аврамови”, учредено през 1856 г. Дървото е било само 21 г., когато е посрещнало руските освободителни войски, а Градската градина е създадена няколко години след Освобождението.

Дъбът е преживял много мирни дни и войни, протести, манифестации, стачки, детски кросове, танци, народни хора, сълзи, смях, любов и разлъка. Файтоните и каруците, които минават покрай дъба, се заменят с автомобили и автобуси, променя се модата, търговията, шумовете и динамиката на града. Но не се променя вековното дърво. Тази година по случай 160-годишнината на читалището, пред входа му бяха засадени две малки дъбчета от жълъди, взети от вековния дъб.

В конкурса със 120-годишна бяла черница се представя и павликенското село Росица. Номинацията е направена от Дарина Русанова и Павликени. Тя разказва за село Росица, родното място на родителите и. И там до река Росица, расте вековна бяла черница. Дървото дава началото на екопътека към гората, която е много живописна, а тази година до черницата е построена беседка.

С 3-годишна липа се представя клуб „Приятели на книгата” към народното чиналище „Просвета 1898” в павликенското село Патреш. В него членуват ученици и през лятото клубът се разраства. Тази година децата засадиха дръвчета в трите махали на селото, предимно липи, имаше и дарени овошки, общо 43 фиданки.

ЦДГ „Слънчице” в горнооряховското село Върбица показва със снимки как децата в детската градина се грижат за природата, като засаждат цветя. Помагат и техните родители. Директорката Мадлена Георгиева разказва, че по този начин малчуганите се възпитават в любов към красивото, да опазват и да се грижат за растенията.

Тази година конкурсът „Дърво с корен 2016” има нововъведение. Предложения за любимото дърво ще се приемат целогодишно. В конкурса могат да участват деца, ученици, учители, родители, училища, клубове, институции, фирми, НПО и др.

Вася ТЕРЗИЕВА
Сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново