Свършиха ваксините против грип в аптеките

Публикувано на ср, 7 Ное. 2018
232 четения

В сезона на имунопрофилактиката свършиха ваксините против грип в аптеките на областта, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Т.г. имаше тривалентни и четиривалентни ваксини на цени от 10 до 20 лв., но бързо се изчерпаха и нови няма да има, заявиха фармацевти. Идват хора, търсят, питат защо няма, но не можем нищо да направим, каза Евгени Герасимов от В. Търново, шеф на колегията на фармацевтите от областта. Миналия сезон фармацевтичната фирма внесла повече от препаратите, но останали и се наложило да ги бракуват. Тази есен са по-малко, но ето че свършиха бързо, коментира Герасимов.
В една от аптеките във В. Търново сварихме две възрастни жени, които търсеха противогрипни ваксини. Едната сподели, че в семейството имали близки с хронични болести и от години цялата фамилия се ваксинирала. Сега жената беше притеснена, че не може да намери и питаше фармацевта какво друго ще й препоръча, което да я предпази от грипа.
От РЗИ в Търново, където от години имаше ваксини и на място всеки можеше да се ваксинира, т.г. имунизационният кабинет не работи, защото няма и кой да имунизира. Сега и там няма ваксини. През 2017 г. здравната инспекция закупила от тях, но интересът бил много малък и препаратите били бракувани, тъй като всеки сезон щамовете са различни и се произвеждат нови продукти, поясни д-р Ирина Млъзева. Тя допълни, че все още не е дошъл грипът, но има различни парагрипни вируси, които разболяват хората. Справка показва, че в областта респираторната заболеваемост все още е ниска, спрямо другите области в страната. Но през октомври се забелязва понижаване на въздушно-капковите инфекции, спрямо септември. Същото важи общо и за заразните заболявания.
Т.г. ще ни атакуват четири щама – “Сингапур”, “Колорадо”, “Мичиган” и “Пукет”. Признаците са висока температура, болки в мускулите, гърлобол и кашлица. Очакват се вирусите от тип “А” да преобладават тази зима, като от тях боледуват повече възрастните хора, при които рискът са пневмониите. Вирусите от тип “В” пък атакуват младите хора, като заразата удря нервната система. За разлика от грипа, сезонните вируси се карат на крак, няма усложнения. Но и при двата случая е добре да подготвим организма, като се храним с повече плодове и зеленчуци и се движим.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново