Сухиндол почете жертвите от Балванската битка

Публикувано на нд, 29 мар. 2020
493 четения

76 години от Балванската битка отбелязаха в Сухиндол. Заради извънредното положение цветя пред къщата-музей на баба Съба Енева в село Коевци поднесоха само кметът инж. Пламен Чернев и председателят на местния парламент Борислав Вълев.

Букетите бяха поставени до паметната плоча, където са изписани имената на четирите загинали деца на майката-героиня. Две от тях- Николай Енев- Андрей и Параскева Енева – Соня са убити именно в Балванската битка на 29-ти март 1944-та година.

Бойните действия се развиват край селата Крушево и Балван. На 28 март 1944 г. отрядът е открит от полицейска част, която разбива след кратка престрелка. Отрядът бързо се изтегля към сухиндолското село Горско Калугерово, но е застигнат и обкръжен от въоръжени сили, изпратени от Севлиево. След няколко успешно отбити атаки партизаните минават в настъпление и пробиват обръча. В боя е тежко ранен командирът на отряда Иван Райков.

През нощта партизаните се насочват към село Малкочево. На 29 март сутринта отрядът е открит и обстрелян от самолет югозападно от Балван, а впоследствие е наново обкръжен. В тежкия бой, продължил до вечерта, е убит новият командир Стоян Бъчваров-Мишо. Командването е поето от Цанко Цанков. Партизаните успешно отбиват атаките на правителствените сили и успяват да пробият обръча. Отрядът се изтегля към село Добромирка, като в цялата битка дава жертви – 11 убити, 2 ранени и 2 пленени, които по-късно също са убити. Оцелелите 14 партизани се присъединяват към основните сили на отряда.
Подвигът на партизанския отряд е паметен, тъй като срещу него в битката са изправени няколко хиляди войници от редовната българска армия.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново