Студенти представиха каузата “Диктатор”

Публикувано на вт, 30 ян. 2018
296 четения

Каузата “Диктатор” представиха пред свои колеги от Великотърновския университет студенти от Ателие „История и памет“ и Академията за лидери. Тематичната вечер бе посветена на популяризирането на древното минало сред модерното общество чрез интернет платформата „Диктатор”.

Вниманието на многобройната публика грабнаха двама от създателите на портала – магистър Николай Николов и докторант Петко Данков. Младите изследователи са възпитаници на Историческия факултет при ВТУ. Тяхната амбиция е да стигнат до широката публика както през дигиталните технологии, така и чрез публични срещи, в които разчитат да привлекат повече ученици и студенти.

По време на срещата в търновската алма матер бяха представени две интересни лекции. Николай Николов се впусна в генезиса на митовете като социален фактор за изграждане на състоянието на ума и духа на обществото в контекста на легендата за Орфей и Евридика. Докторант Петко Данков направи нестандартен преглед на гръко-персийските войни през призмата на спартанската гледна точка.

В последвалата дискусия имаше въпроси както за електронната платформа, така и за аспектите на отношението към Античността в наши дни. Двамата лектори обобщиха представянето на своята кауза с посланието хората никога да не се отказват от това, към което се стремят и обичат.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново