Студенти окупираха аудитория във ВТУ (обновена)

Публикувано на пн, 28 окт. 2013
1056 четения

20 студенти и докторанти обявиха тази сутрин безсрочна окупация на 321 аудитория на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”. Те настояват за подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване на политическия стил, оставка на ръководствата на всички парламентарно представени партии, както и оставка на всички членове на ръководства на извънпарламентарните политически партии, които са били на управленски позиции във властта в периода след промените. Студентите окупатори искат още повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството, както и фиксирани семестриални такси, непроменени от първия до последния курс на обучението за всеки випуск.

Ние сме политически неангажирани. Действията ни са продиктувани само и единствено от от желание за повишаване на жизнения стандарт в България и подобряване на моралния климат, заяви Светлин Тачев, който е един от окупаторите.

Ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ обяви, че никой не го е информирал за окупацията и няма да позволи да се пречи на учебния процес във висшето училище.

Председателството на Студентския съвет излезе с декларация, че това е нарушаване на учебния процес, морала и академичните принципи в науката. „Без значение какво е управлението в България и какви са политическите възгледи на всеки от нас – дали подкрепяме, или не подкрепяме сега действащото правителство, място на тези проблеми и разрешаването им не е в университета. Велико Търново е старопрестолният град дал на България съвкупност от дух, изкуство и култура и ще продължава да го прави. Ние призоваваме всички да се обединят около великотърновската Алма Матер, която е достоен приемник на Старопрестолната търновска книжовна школа на Патриарх Евтимий. Нека в дните на разединение на нацията, ние да предложим алтернативата – обединение в името на академичните принципи. И да не забравяме, че ни е оставен един завет от дедите: „Съединението прави силата”, се казва в декларацията на Студентския съвет.

Посещението на евродепутата Филиз Хюсменова във Великотърновския университет се отменя заради окупацията на 321 аудитория. Хюсменова трябваше да изнесе пред студенти лекция на тема „Политиката на Европейския съюз за младежта”. Срещата бе насрочена за 14:30 часа именно в 321 аудитория на ректората.

Весела КЪНЧЕВА
видео Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново