Стабилно е състоянието на момиченцето с двустранна пневмония, шест деца са напуснали педиатрията

Публикувано на вт, 24 Мар. 2020
3013 четения

Стабилно е състоянието на 4-годишното момиченце, което е с двустранна бронхопневмония и е настанено в педиатрията на областната болница във В. Търново. Това заяви изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев по повод напрежението, породено в социалната мрежа от неговите родители, изразили съменение за адекватността на лечението му.

Детето е постъпило в понеделник в Спешно отделение на областната болница около 14,00 ч. В продължение на три дни е поддържало висока температура. Прегледано е от дежурния лекар, който е назначил лабораторни изследвания и рентгенография. Резултатитете от тях са показали, че момиченцето е с двустранна бронхопневмония. Направен е консулт с инфекционист и е установено, че към този момент няма данни за контакт на майката или детето с болни от коронавирус или друг показател, който да насочва към епидемиологична анамнеза за коронавирусна инфекция. Въпреки това е взета проба, която е изпратена в Националната референтна лаборатория в София, а резултатите се очаква да станат ясни късно тази вечер или утре сутринта.

„Ние работим по ясно установени правила, предоставени от Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб. Детето е било доведено в увредено състояние и след консулт с инфекционист и педиатър е преценено да бъде хоспитализирано в детско отделение. Водещото в момента е заболяването на белите дробове. По тази прочина е в педиатрията, назначени са му съответните вливания и лечение. В резултат на тях още вечерта, състоянието му се е подобрило“, заяви д-р Галина Гарева, медицински диреклтор на МОБАЛ. И допълни, че състоянието му се следи постоянно.

Майката на детето е споделила, че не са му поставени задължителните ваксини от Имунизационния календар, тъй като е против тях. „Опитът ни показва, че обикновено при децата, които не са имунизирани, протича тежко всяка среща с бактериална инфекция. Клинико-лабораторните данни показват, че в случая става въпрос за бактериална, а не за вирусна инфекция“, каза още д-р Стефан Филев. Той уточни, че рентгеновата снимка на момичето е изпратена в Клиниката по детска гръдна хирургия в „Пирогов“, тъй като лекарите там имат най-голям опит в работата с деца с белодробна патология.

В момента в отделението по педиатрия в МОБАЛ се лекуват само пет деца, тъй като шест са си тръгнали, въпреки че терапията им не е приключила. “Обадиха ми се кметове от състдните общини, за да попитат как да оформят бележките на бащите, тръгнали да приберат децата си. Имало е напрежение между дежурния екип и хората, които са си тръгнали от болницата. Аз не ги обвинявам, те са в правото си. Но нека бъдем отговорни към това, което се публикува в социалните мрежи. Създаването на паника с подобни новини категорично водят до объркване на ритъма на работа на хората, които са на първа линия”, каза още д-р Филев.

В момента педиатрията работи в нормален режим, тъй като няма доказан случай на COVID-19. Майката и детето с пневмония са настанени в самостоятелна стая със собствен санитарен възел и не напускат помещението.

„Болницата разполага с необходимите лични предпазни средства и облекла за персонала за евентуална усложнена епидемична обстановка. Мого хора са се свързали с ръкводството на областната болница с желание да помогнат, споделиха от МОБАЛ.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново