Жива охрана ще пази медиците в Спешния филиал в Г. Оряховица

Публикувано на пн, 28 ян. 2019
511 четения

Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ в Г. Оряховица ще е първият в страната с 24-часова жива охрана. Това съобщи д-р Валентина Хаджирадева на специална пресконференция на Районната колегия на БЛС – В. Търново по повод зачестилите инциденти с медицински лица. Оставките на работещи във филиала в Г. Оряховица вече са 27 или повече от половината. Едномесечни предизвестия за напускане са дали 8 лекари, 6-ма фелдшери, 9 медицински сестри, двама парамедици и двама шофьори на линейки. Исканията на всички са предприемането на спешни мерки до изтичането на подадените от тях оставки.
„Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е съпричастен към ситуацията. Обсъжда се възможност за удовлетворяване искането на колегите от Г. Оряховица за осигуряване на 24-часова физическа охрана, което ще е за първи път у нас. Във всеки филиал има паник-бутони, охранителна фирма отговаря за сигурността на работещия в момента екип. Колегите от Г. Оряховица настояват и за закупуване на паник-бутони, които всеки да може да използва, работейки и извън филиала”, каза още д-р Хаджирадева.
Филиалът на Спешна помощ в Г. Оряховица е вторият по големина в областта и обслужва 5 общини, а служителите към него са 50. „Само за миналата година физическите посегателства върху колеги по време на изпълнението на служебни задължения на територията на филиала и на терен са пет. За вербалните бих казала, че са ежедневие, да не кажа и ежечасни. Очакванията към нас да големи. Физическата възраст на повечето от нас расте. Всички са запознати с проблема с „глада за медици“ – и лекари, и фелдшери и медицински сестри“, заяви д-р Виолета Пашова, оглавяваща филиала за Спешна помощ в Г. Оряховица. Четирима от напускащите лекари имат втора специалност, а всички от екипа са с дългогодишен опит и стаж, и трудно ще бъдат заместени, ако наистина напуснат работа, коментират от Районната колегия на БЛС.
В закона ясно е посочено кои са случаите, в които се прилага спешна помощ. „Не сме за работа с „абонати“ или пациенти, които смятат, че им трябва безплатно такси от населеното място до болничното заведение“, каза още д-р Пашова.
Районната лекарска колегия в старата столица ще поеме правната защита на лекарите в случаите на насилие, включително вербално. Медиците предлагат на останалите колегии да предприемат същото за своите членове. Сред идеите им е Управителния съвет на БЛС да инициира обществена дискусия с участието на Комисията по здравеопазване, Mинистерство на здравеопазването, пациентски и обществени организации за осъвременяване на Закона за здравето, относно правата и задълженията на пациентите. Настояват и за изготвянето на пакет от мерки за ангажирането на пациента в грижата за собственото му здраве, обясни д-р Христо Димитров, оглавяващ районната колегия.
„Искаме всяко посещение в Спешно отделение да се заплаща по ценоразпис, ако посещението не е по спешни индикации. Определянето кое е спешно и кое не, се извършва от дежурния екип по общоприети критерии“, каза още д-р Димитров.

Александра ДИМОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново