Спасиха младо момиче от самоубийство

Публикувано на пн, 14 сеп. 2020
7590 четения

Медици от МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица спасиха младо момиче след опит за самоубийство. Екип от лекари и медицински сестри от Отделението по анестезия и интензивно лечение се борили повече от седмица за живота на 19-годишната горнооряховчанка, която постъпила в отделението, изпаднала в токсична кома след отравяния с опаковки с лекарства.

” Приехме момичето от Спешна помощ в състояние на безсъзнание на 7 септември около 23,30 часа”, разказва доайенът на отделението анестезиологът д-р Емил Стоев. “Момичето беше неконтактно, не реагираше на болка, на повикване, с ниско кръвно налягане”. От думите на придружаващите го близки станало ясно, че девойката е изпила неопределено количество таблетки от групата на невролептиците и антидепресантите. Веднага в спасителните дейности се включила и д-р Виолета Пашова, токсиколог. Медиците заели да правят стомашни промивки с активен въглен и вода и включили подаване на кислород. Назначена била форсирана диуреза – усилени вливания, за да се елиминират последиците от отравянето с лекарства на организма. Около 3 дни пациентката изкарала в пълна кома, но със стабилна сърдечна дейност, спонтанно дишане и стабилно кръвно налягане.

Една сутрин в края на миналата седмица, младата пациентка започнала да излиза от състоянието на безсъзнание. Реагирала на физически дразнения и била контактна, като частично отново “потъвала”в безсъзнание.

След стабилизиране на състоянието й – подобряване на всички жизнени показатели и възможност да контактува, медиците извършили и консултация с психиатър. Днес девойката бе благополучно изписана напълно възстановена от лечебното заведение.

За пациентката се грижили всеотдайно лекарите д-р Виолета Пашова, д-р Емил Стоев, д-р Христо Събев, д-р Емилия Кръстева, медицинските сестри Борисова, Стефанова, Стоянова и др.

“В 44-годишната си медицинска практика съм имал случаи на отравяния, но досега не съм лекувал пациент, толкова дълго изпаднал в кома”, коментира д-р Стоев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново