Снимки и гравюри от Руско-турската война показват в центъра на В. Търново

Публикувано на чт, 15 февр. 2018
347 четения

Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война (1877-1878 г.) ще бъдат представени в изложба в центъра на Велико Търново. Експозицията ще бъде подредена на тротоара пред Факултета по изобразително изкуство на 19 февруари. Тя е подготвена от Регионалния исторически музей и е посветена на 140 години от подписването на Сан Стефанския мирен договор и края на Руско-турската Освободителна война.

Изложбата съдържа 18 визии, изработени на винил. Представени са гравюри, публикувани от френското издание „L,Univers illustre” по време на войната. Част от тях са слабо познати или забравени от обществото и са предоставени за мултиплициране от Национално движение „Русофили”.

В изложбата са използвани и снимки на военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, които са част от колекцията на Иво Хаджимишев. Те бяха любезно предоставени от техния собственик.

Акцентите в мобилната изложба са поставени на посещението на великия княз Николай Николаевич в Търново през юни 1877 г., на присъствието на 14-та руска дивизия, на Гвардейската гренадирска бригада и Лейбгвардейският Финландски полк в старата столица. Във фокуса на обектива попадат щаб-квартирата на руския император в с. Горна Студена, позициите на руската артилерия при Корабия, пленени турски войници и офицери, кубански казаци от императорската охрана и т.н.

Автори на изложбата са доц. Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново