Скок на заразените с COVID-19, откриха 12 нови случая за три дни

Публикувано на нд, 4 окт. 2020
2766 четения

Сериозен скок на заразените с COVID-10 е регистриран във Великотърновска област. За последните три дни са установени 12 нови случая, като в събота бяха отчетени петима заразени, а в неделя – шестима, от които двама имат епидемична връзка с други инфектирани. В петък беше регистрирано само едно лице с COVID-19.

Броят на заарзените от началото на епидемията в региона достига 349 души, от които 304 са излекувани. По данни на Регионалната здравна инспекция под домашна изолация са поставени 18 души. Настанените в болница също се увеличават и вече са 17 лица. Под карантина в областта остават 77 души.

В петък във В. Търново се проведе работна среща между областния управител проф. д-р Любомира Попова, директора на РЗИ д-р Евгения Недева и началника на РУО Розалия Личева. На нея бяха обсъдени нови мерки и засилен контрол по изпълнението на досегашните. Срещата бе продиктувана от нарастващия брой на заразени с COVID-19 учители в други области в страната. На този етап на територията на областта няма болни учители и ученици. Под карантина за 14 дни са поставени двама учители, двама ученици и едно дете от детска градина от В. Търново. Всички те са здрави, с отрицателен тест, но са били контактни с болни, което налага поставянето им под изолация.

По време на разговорите бяха обсъдени препоръките на Министерство на здравеопазването по отношение определяне на контактните лица в учебни заведения и указанията за носенето на защитна маска за лице. Прилаганите противоепидемични мерки в учебните заведения следва да са съобразени със заложените в Насоките за работа на системата на училищното образование през учебната 2020 – 2021 г. в условията на CОVID-19 мерки по отношение карантиниране на контактни лица,които се определят от съответната Регионална здравна инспекция.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново