Скандал около ремонта на часовниковата кула в Свищов

Публикувано на ср, 5 авг. 2020
208 четения

Скандал беляза ремонта на часовниковата кула в Свищов. В редакцията на “Янтра ДНЕС” бе получен анонимен сигнал за нарушения в процедурите и неспазване на правилата при извършване на строителните дейности върху паметника на културата. Според подателя на сигнала, кметът на града Генчо Генчев сключил договор с фирма изпълнител, без да има предварително съгласувани проекти за това. По думите му кулата попада под закрилата на Закона за културното наследство, тъй като е паметник на културата от местно значение. Въпреки това ремонтът е направен, при което е подменен ламариненият покрив. Градоначалникът обясни, че той е пострадал от силен ураганен вятър и затова се е наложило аварийно укрепване на горната част на кулата. В такива случаи обаче, според подателя на сигнала, предварително трябва да бъде уведомен министърът на културата, но това не е направено.
“Ние сме получили необходимото предписание и указание. Тук става въпрос за една ламарина, чиято обшивка се е надигнала и паднала. Часовниковата кула не е паметник с национално значение, тя дори не е и с местно значение, а паметник – културна ценност в най-ниската категория”, уточни кметът на Свищов Генчо Генчев. Той допълни, че покривът е изгнил и протекъл, което би могло да нанесе по-големи щети на кулата. Това е причината местната управа да реагира толкова бързо. Генчев припомни, че по време на управлението си е направил много неща в областта на културата и запазването на архитектурните и исторически ценности в града.
Часовниковата кула в центъра на Свищов е една от малкото запазени часовникови кули в България. Последното ѝ укрепване е направено от Националния институт за паметници на културата, след като е сериозно засегната от голямото земетресение през 1977 г. Сегашната постройка е издигната на мястото на стара часовникова кула, която е изгоряла преди това. На нея има надпис, че е построена през 1859 г. Височината ѝ е около 23 м, като се състои от три части – долната е каменна, а над нея – двукатна дървена надстройка с часовник и куличка над него. Часовниковият механизъм е доставен от Виена.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново