Силвия Томова представя романите си в Свищов

Публикувано на чт, 25 ян. 2018
288 четения

Писателката Силвия Томова ще представи в Свищов своите исторически романи  «Грохот» и «Печатарят». Срещата с авторката е на 26 януари от 16,30 ч. в изложбената зала на Къщата музей «Алеко Константинов». Събитието се организира от Община Свищов, Историческия музей в града и издателство “Жанет 45”.

“Грохот” е исторически роман за присъединяването на България към Тристранния пакт. Действието се развива в периода от 1 март до 6 април 1941 г., когато е и първата бомбардировка над страната ни по време на Втората световна война. Тогава сръбски самолети бомбардират Кюстендил и околностите на София, жертвите са близо 70, а ранени са десетки. Може ли България да избегне конфликта, обхванал цяла Европа по онова време, пита авторката. И имало ли е алтернатива присъединяването на България към пакта? Романът “Грохот” не спестява нищо, на никого и в същото време запазва достойнството на всички, замесени в грохота на войната.

Предишният исторически роман на Силвия Томова – „Печатарят“, е разказ за живота и делото на първия български печатар Яков Крайков. Това е единственият българин, който може да бъде определен като ренесансов човек. Роден в изчезналото днес село Камена река, син на свещеник, пристрастен към словото от малък, минава през всички стъпала на изкуството за книгата. През 1566 г. Крайков купува печатарското ателие на Божидар Вукович във Венеция и за 7 г. издава седем богослужебни книги, предназначени за българи и сърби. Той е едновременно издател, съставител, редактор, коректор и според някои учени гравьор. Крайков е и създаден на уникален шрифт, за който се твърди, че по-късно става основа за гражданския срифт на Петър Велики. Днес книгите му се пазят в едни от най-големите библиотеки в света. Книгата бе номинирана в пет национални конкурси и е носител на наградата „Ваня Костантинова“.

Златина ДИМИТРОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново