Шест гимназии в областта искат въвеждане на дуално обучение

Публикувано на пн, 12 Февр. 2018
385 четения

Обучение по 19 нови професии предлагат 13 училища във Великотърновска област, съобщи инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление но образованието. ППГ “Васил Друмев” и Професионалната гимназия по електроника “М. Ломоносов” кандидатстват за разкриване на паралелка по приложно програмиране. СУ “Емилиян Станев” предлага подготовка на графичен дизайнер, Хуманитарната гимназия – за библиотекар, СУ “Владимир Комаров” – за техник по автоматизация. В Свищов СУ “Димитър Благоев” предлага обучение на компютърни графици, Професионалната гимназия по автотранспорт в Стражица – за спедитор логистик, а СУ “Ангел Каралийчев” в града – обучение за хлебар. В СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Златарица залагат на професиите “Сладкар” и “Помощник-инструктор по спортно-туристическа дейност”.

При дуалната форма на обучение училищата предлагат близо 10 професии. Те са машинен техник в Професионалната техническа гимназия “Васил Левски” в Г. Оряховица, приложен програмист, електротехник и техник на електронна техника – в Професионална гимназия “М. Ломоносов”, техник-технолог в хранително-вкусоната промишленост в Професионална гимназия “Асен Златаров”.

СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Златарица е заявило дуално обучение по специалността хлебар-сладкар. Това е нова професия с ново училище и със заявката на бизнеса, уточни инж. Личева. Тя допълни, че в Държавната търговска гимназия в Свищов са заявили дуално обучение за организатор интернет-приложение и туристическа и агентска дейност. Професионалната аграрна гимназия в Павликени пък е обявила прием по професията полиграфия.

Има заявка за една задочна паралелка и още три за деца за деца със специални образователни потребности. Условията са учениците да се завършили 7 клас и да са навършили 16 години. В тази връзка инж. Личева коментира, че все още няма такъв випуск, вероятно ще бъде утвърден в следващите години. Седмокласниците обикновено завършват на 15 години, каза началникът на РУО.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново