Осем ученици от ПМГ стигнаха до финалите на национални олимпиади

Публикувано на ср, 11 Апр. 2018
1559 четения

Осем възпитаници на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” са се класирали за финалните кръгове на национални олимпиади по 4 дисциплини. Само 4 точки делят осмокласника Георги Ангелов от първото място в националния кръг на олимпиадата по немски език. Той е единственият ученик от 8 клас в областта, който се е преборил за място на финала. Младежът учи в профил “Математика и немски”, а негов преподавател по езика е Мария Илиева.

Велислава Русева от 12 клас ще представя област Велико Търново на националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация. Тя работи под ръководството на учителя д-р Светлин Стоянов. Пламен Миланов от 12 клас на профил “География и икономика” отива на финала на олимпиадата по география. Според регламента на МОН, само един ученик от всяка възрастова група в съответната област може да достигне до национален кръг. Негов преподавател е Валентин Ботев.

Шестима ученици от търновското училище, готвени от преподавателя Георги Игнатов, са се явили на областния кръг на олимпиадата по информационни технологии.      В направление “Мултимедийни приложения 9 – 12 клас” ПМГ са представяли два екипа от по двама ученици, които са допуснати до финала.

Теодора Славова и Цветина Борисова от 10 клас са абсолютни фаворити с най-много точки на областния кръг във всички направления и във всички възрастови групи. Те са получили 97 от 100 точки за проекта си „Търновград – назад в историята”. Момичетата са разработили виртуален 3D гид, който предлага разходка сред забележителностите на старата столица. За националния кръг на олимпиадата ще са достъпни 4 обекта – църквите „Св. 40 мъченици“, „Св. Димитър“ и „Св. апостоли Петър и Павел“ и Художествена галерия “Борис Денев”. Веднъж стартирал приложението, потребителят може да се разхожда сред детайлните 3D модели на обектите, заобиколен от средновековна атмосфера, и да получи подробна информация за тяхната конструкция, събития и любопитни факти, свързани с тях. Има възможност и за навигиране от първо или от трето лице.

Вторият екип, класиран за финала, работи в същото направление. Това са Симеон Михайлов и Мартин Ангелов от 10 клас. Техният проект „AltEn“ е завоювал 96 от 100 точки на областния кръг. Мултимедийното приложение цели да подсили  интереса към алтернативните източници на енергия. Представени са основните източници на чиста енергия – вятър, вода и слънце. Към всеки тип енергия са изградени интерактивни 3D сцени с възможност за контрол от страна на потребителя. Включена е информация за устройството и за принципа на работа на различните генератори на зелена енергия, както и любопитни факти за развитието на алтернативните източници на енергия у нас.

Осмокласничките Катерина Тончева и Димана Стоянова също са се представили отлично в направление “Мултимедия 5 – 8 клас”. На областния кръг те са представили проекта си „Открития, места и находки на древни цивилизации“. Разработката им е събрала 94 от 100 точки, което е най-висок резултат не само в направлението, но и сред всички участници от 5 до 8 клас. Тяхното приложение дава информация за най-древните и добре запазени творения на човечеството – Меса Верде, Чичен Ица, Тива, Стоунхендж, Великата китайска стена и др. Те са представени с ефектни анимации и с над 150 изображения и видеоматериали. Има възможност за решаване на интерактивен тест с въпроси от различен тип, а накрая всеки може да се позабавлява със занимателна игра. Мултимедийният проект е предназначен за електронно обучение на учениците в часовете по история и цивилизация.

Реализираният от Хрисиан Петков от търновската ПМГи Йоан Маринов от ППМГ “Гео Милев” в Стара Загора проект Mechanic.bg се е класирал за националния кръг в направление “Интернет приложения”. Момчетата са работили под ръководството на старозагорския учител Живка Стойчева. Разработката е за специалисти в сферата на автомобилите, които искат да автоматизират процеса по уговаряне на срещи с клиенти, както и да рекламират сервизи пред правилната аудитория – хора с автомобили, нуждаещи се от услугите на сервиз. Сайтът осигурява и директна връзка сервиз – клиент.

Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново