Седем души са потърсили подслон в Център “Промяна” в последните дни

Публикувано на ср, 9 Ян. 2019
453 четения

Седем са новонастанените нуждаещи се хора в Център “Промяна” в Горна Оряховица за последните няколко дни. В момента това е единственото място, където подслон и помощ в студените зимни месеци могат да потърсят бездомни или много бедни хора. Ръководителят на Центъра Петър Благинов разказа, че в последните няколко дни много повече хора се обръщат към тях за помощ. Общият брой на обитателите към момента е 32-ма, а капацитетът на базата е 37 души. Екипът на Центъра постоянно се грижи за това не само да осигури спешна помощ и подслон на пострадали и нуждаещи се, а да ги пренасочи към медицински заведения при необходимост или да съдейства за държавно социално подпомагане и помощ, като така се опитват да освобождават места, тъй като нуждата се оказва все по-голяма. За помощ в центъра тази година се обаждат и от много различни области и общини, дори и далечни, разказва Петър. За да получат социална или медицинска грижа, освен в спешните отделения, нуждаещите се трябва да разполагат с лична карта, а много от тях нямат никакви документи. За разлика от държавните институции при нас няма подобни условия, единствено да си човек в нужда. Това е и една от причините към Центъра да се насочват повече бедстващи от различни региони в страната, сподели Благинов.
Повече в сравнение с предишни години се оказват жените и младежите, нуждаещи се от подслон и подкрепа в лютата зима. Често младежите споделяли, че са били на крачка да намерят квартира и работа, но зимата е попречила на плановете им и ги е довело до прага на “Промяна”. Най-трудно се справят хората, които рязко – от високо социално положение, се оказват на улицата, а броят им не е никак малко. Те често са жертви на измами, разказва още ръководителят на Центъра.
От всички институции стоварват хора при нас, разказва още Петър Благинов. Спешна помощ и полицаи редовно търсят помощта на експертите от единствения приют в областта. Единственото, което не правим, е да обикаляме и да търсим хора, но и никого не сме върнали, допълни той. Има обаче доста хора, за които ни сигнализират. Намираме ги по улиците, премръзнали и гладни, но се оказва, че те просто не желаят помощ. Приютените имат право да останат в Центъра до три месеца, като дневната такса е 1 лев. Тя е с възпитателен характер и иска да покаже на нуждаещите се, че животът струва пари. Осигурени са безплатно легло, храна и топлина, но често те търсят и някак намират пари за цигари и алкохол, сподели още Благинов.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново