Съветниците от БСП канят кмета Даниел Панов на дебат за бюджета

Публикувано на вт, 13 ян. 2015
277 четения

Общинските съветници от групата на БСП във Велико Търново отправят покана към кмета Даниел Панов за публична дискусия по новия бюджет на общината за 2015 година и по основните проблеми, пред които е изправена старата столица. В срещата, която трябва да се проведе преди приемането на бюджетна, могат да участват и други общински съветници. Червените заявиха, че общественото обсъждане на бюджета е било изцяло формално.

Социалистите определят 2015 г. като година на кварталите и населените места в общината. Общо 13 са предложенията на съветниците от БСП в инвестиционната програма. Червените настояват кметът да представи вижданията на администрацията за изграждане на нов градски център на терена на Старото военно училище. Според тях градът се нуждае от генерален план за организация на движението и нова транспортна схема. Останалите им предложения в инвестиционната програма са свързани със завършване на църквата „Рождество Христово” в района на “Качица”, предоставяне на целеви средства за селските пътища в размер на 20 % от реалния капиталов ресурс, но не по-малко от 600 000 лв. при запазване финансовия ресурс за фонд „Местни инициативи”, довършване ЦДГ „Здравец”, обновяване на пространството пред ДКС „В. Левски”, както и ремонт на стълбищата във В. Търново. Неотложно от реконструкция се нуждаят стъпалата до автогара „Юг” и от „Картала” към центъра.

Съветниците от БСП настояват още да бъде изградена нова улица в Зона Б. Част от средствата могат да бъдат осигурени като на живеещите там се предостави възможност чрез публично-частното партньорство да си направят гаражи. Червените настояват още за изграждане на детска градина в този великотърновски квартал, както и за координация с държавата по програмата за енергийна ефективност. Те предлагат поетапно монтиране на осветление на пешеходните пътеки, саниране на автобусната спирка пред Хлебозавода, монтиране на нова такава от западната страна в посока Дебелец – Килифарево и направа на осветление в двете посоки.

Социалистите настояват кметът да обяви публично на каква стойност възлизат просрочените задължения на общината към края на миналата година и колко пъти са се увеличили те спрямо 2012 г., на каква стойност са фактурираните стоки и услуги към местната администрация към края на миналата година,и колко са невъзстановените приходи за делегираните от държавата дейности, които обаче са пренасочени за финансиране на местни такива. От БСП искат да знаят и какъв е размерът на публичният дълг на общината към края на миналата година и какъв ще е той през 2015 г., има ли забавени работни заплати във фирми и доставчици, към които общината е просрочила своите задължения.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново