Санират още три блока в Г. Оряховица

Публикувано на пт, 21 юни 2019
189 четения

Три жилищни блока предстои да бъдат санирани в Горна Оряховица. Това обяви кметът на града инж. Добромир Добрев. Те ще бъдат реновирани с 1,7 млн. лв. по проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица”, а финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж“. 85 % от средствата са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто са национално финансиране от републиканския бюджет
В проекта са включени жилищните кооперации на ул. „Росица“ №2, 4, 6, 8, където са 32 апартамента, на ул. „Камчия“ №4, 6, 8 с 24 апартамента и на ул. „Генерал Скобелев“ №6, 8, в която има 6 апартамента. И трите сгради са строени в края на 70-те и началото на 80-те години, уточни ръководителят на проекта Ивайло Обрешков. Реконструкцията на сградата включва топлоизолиране на подова конструкция, външни стени и покрив, подмяна на дограма, смяна на осветителни тела в общите части, изграждане на мълниезащитна инсталация, подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринените обшивки, уточни инж. Обрешков. Предвижда се освежаване на стълбищните клетки и осигуряване на достъпна среда до входовете на сградите. По този начин ще се повиши енергийната ефективност на кооперациите, а 62 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление, като ще се подобри и жизнената им среда и жилищната инфраструктура.
Общо 13 сдружения са кандидатствали за саниране по ОП „Региони в растеж“, но парите стигат само за първите три. Останалите 10 остават да чакат в резерва, докато бъдат намерени допълнителни средства за енергийна ефективност.
„В момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител. Оценките на комисията ще приключат до средата на юли и ако няма обжалвания, реално същинската дейност може да започне в края на юли или началото на август. Към конкурса има много голям интерес, 17 фирми са кандидатствали по различните позиции”, допълни кметът на Горна Оряховица. Той уточни, че по Националната програма за енергийна ефективност в града са санирани 14 жилищни сгради.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново