Само четирима от джипитата в областта са под 45 години

Публикувано на ср, 12 Сеп. 2018
682 четения

Лекуват ни застаряващи джипита, от 153-ма във Великотърновска област само четирима са под 45-годишна възраст, сочи справка на РЗИ. Основно общопрактикуващите лекари са между 45-64 г., като има и четирима в надпенсионна възраст. Пред пенсиониране пък са 75 джипита, от които 55 жени.
105 семейни лекари работят самостоятелно, а останалите са включени в 14 групови практики. Освен че джипитата застаряват, те и намаляват, а нови не идват. Освен това 7 от тях не работят по договор с НЗОК, което означава, че пациентът си плаща кеш, а няма преглед под 20 лв.
За да бъде един лекар общопрактикуващ, той трябва да има специалност по обща медицина, вътрешни болести или педиатрия. Независимо че държавата даде възможност близо 20 години на джипитата да придобият една от тези три специалности, все още има 20 души, които специализират, и по справката на РЗИ още не са завършили. Не е ясно докога този толеранс ще продължи, но може много скоро мандалото да падне и доктори да се озоват извън борда на джипи практиката. Към момента 94 от общопрактикуващите лекари имат дипломи за “Обща медицина”. Трима от тях обаче не работят с НЗОК. Други 15 са специалисти по вътрешни болести, а 16 са педиатри.
Според методиката на областната здравна карта във всички 10 общини в областта не достигат 25 джипита. Във В. Търново и Г. Оряховица работят индивидуално 50 общопрактикуващи лекари, като най-трагично е положението в Лясковец и Сухиндол, където има по един лекар. Хората в Златарица пък разчитат на трима лични лекари, а в Елена – на петима. В Свищов има 18, в Павликени – 9, в Полски Тръмбеш – 10, в Стражица – 6, а в Елена – 5 джипита. Има села, които с месеци не виждат личния си лекар, здравните служби стоят затворени, макар местните кметства да правят всичко възможно за по-добрите битови условия на докторите. Общините пък определят преференциални наеми за здравните служби. Но докторите предпочитат да работят в града.
Още по-трагична е денталната помощ в областта. Работят 204 лекари по дентална медицина, но това не решава обеззъбяването както на деца, така и при възрастни. Стоматолозите се намират предимно в големите градове, като 108 от тях работят само във В. Търново и Г. Оряховица. Например в Сухиндол има един зъболекар, а в Златарица – двама. В Стражица и Елена са по пет, а в Полски Тръмбеш – седем. При зъболекарите не можем да отчетем тотално застаряване като при лекарите. 60 от дентистите са под 45 години, а 31 – под 31-годишна възраст. Но останалите 50 % от стоматолозите са на възраст между 55 и 64 г. и надпенсионна възраст. Тепърва обаче проблемът на застаряването в денталната помощ предстои. Освен това зъболекарските услуги у нас са твърде скъпи за бедния българин. Здравната каса плаща частично три пломби или изваждане на три зъба при възрастните, но и те не са по джоба на много хора. От 1 септември 2018 г. пациенти между 65 и 69 г. имат право на две зъбни протези, за които здравната каса плаща пак частично.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново