Саксофонистът Майк Сакс изнесе нестандартен урок по музика в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”

Публикувано на чт, 4 ян. 2018
595 четения

Саксофонистът Майк Сакс изнесе нестандартен урок по музика пред ученици от ОУ “Св. Патриарх Евтимий”. Музикантът излезе на сцената в читалище “Искра” заедно със своя колега Добрин Пелтеков, който преподава предмета в търновското училище. Децата посрещнаха с бурни овации музикалните изпълнения на своя учител и неговия гост.

Милен Стойков, по известен като Майк Сакс, дойде в часа по музика по покана на г-н Пелтеков, който от началото на учебната година среща своите възпитаници със звезди и интересни личности. По време на срещата музикантът разказа на учениците за саксофона и флейтата, а след това ги запозна с различните музикални стилове, в които звучат двата инструмента.

Добрин Пелтеков, популярен като ди джей Джубар, и Майк Сакс са сред популярните лица в музикалните среди у нас. Двамата инструменталисти са съученици от музикалното училище в Стара Загора, а после станали състуденти в института в Пловдив. За 20 години са обиколили света и са свирили в дискотеки и клубове в Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Финландия, Дания, Швеция, както и на големи круизни кораби. Познават ги в Гренландия, даже и в Китай, където Майк Сакс е работил в продължение на година и половина. После обаче пътищата им се разделили.

От две години двамата отново работят в творчески тандем. Дуото обикаля цялата страна с три свои програми – смуут джаз, ретро и хаос музика. “Ние сме партньори на сцената, но и съмишленици по много теми, а сред тях е музикалното възпитание на децата. То е определящо за тяхната култура, обноски, отношение към обществото, важно е и за тяхното душевното равновесие. Хората, които се занимават с изкуство винаги са по-уравновесени и спокойни”, споделя Милен Стойков.

Сега музикантите живеят в различни градове, но са постоянно заедно благодарение на световната мрежа интернет. Така могат да слушат една и съща песен едновременно, да обсъждат идеи, дори да си правят репетициите. После се събират във Велико Търново, за да доизпипат парчетата. Вече правят и своя авторска музика, като парчета са в стил фънк и хаус.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново