С уникална изложба и виртуален тур представят 250 творби на Борис Денев

Публикувано на чт, 2 февр. 2023
582 четения

С голяма изложба Художествена галерия „Борис Денев” във В. Търново ще почете своя патрон. Експозицията „140 години от рождението на Борис Денев (1883-1969)” ще бъде официално открита на рождената дата на художника – 7 февруари, от 17,30 ч. Тя ще бъде разделена на три – временна, постоянна и виртуална изложба, включваща общо 250 творби. Това е първата подобна комбинирана изложба. Във времената експозиция ще бъдат представени 98 творби от фонда на галерията, много от които не показвани пред широката аудитория. От тях 52 картини са живопис, а 46 са графични творби. Постоянната експозиция включва около 50 произведения.
Акцент в изложбата ще е виртуалният тур, който представя 109 творби на Борис Денев – един от най-големите български пейзажисти и най-проникновени военни художници. Виртуалната разходка е дело на известния великотърновски фотограф Генчо Петков, който работи по него в продължение на четири месеца. „Повечето виртуални турове представят преди всичко пространства, докато ние показваме самите творби на художника“, обясни Генчо Петков. Виртуалната разходка представя художествената галерия, в която са експонирани картини на Борис Денев, но за да бъдат включени допълнителни творби са направени още две виртуални зали. Всяка картина може да бъде разгледана подробно, тъй като произведенията включват изключително дребни детайли, направени много прецизно, но които трудно се забелязват от разстояние. Освен това се дава възможност да потребителите да получат информация за размерите на самата творба. С помощта на QR код през мобилния телефон всеки може да разгледа творбите на художника.
„В последните 20 г. наблюдаваме една бурна еволюция на художествените галерии и културните институции и музеи. Те придобиват все по-голямо значение в живота на всяко общество. Това, което те предлагат на общността води до иновации и все по-голямо културно разнообразие и до по-голямо гражданско участие в обществения живот“, заяви зам.-кметът на Община В. Търново Нейко Генчев. Той подчерта, че старата столица разполага с една от най-хубавите галерии у нас, която се радва на все по-голяма посещаемост на ценителите на изкуството. Галерията участва и получава покани за участие в значими национални и международни проекти, посочи още Нейко Генчев. Той подчерта още, че Борис Денев е пример за това как средата оформя личността и как неповторимата среда на В. Търново оформя един музикант в неповторим художник.
„През изминалата 2022 г. успяхме да направим редица събития, с които се наредихме до важните галерии в страната – изложбата на Владимир Димитров-Майстора, изложбата „Казанова“ с представянето на пет чуждестранни автори, които не бяха „стъпвали“ на търновска територия, подредихме изложба на Анета Дръгушану“ и други експозиции“, припомни директорът на Художествената галерия Мартин Митев. Той подчерта, че само за една година галерията успява да спечели три проекта. Единият от тях е на стойност 35 000 лв., а средствата са по програмата за възстановяване и развитие на държавни и регионални културни институции. С тях ще бъде направено луксозно издание на изложбата „Завръщане към В. Търново“, която е първата такава експозиция, представяща всички картини от търновски автори, с които фондът разполага.
Вторият проект е финансиран от Министерство на културата и е на стойност 9000 лв., с които ще бъде издаден каталог, посветен на Борис Денев. Единственият такъв каталог, с който галерията е разполагала и не е нейна собственост е от 1983 г., посочи Мартин Митев. Галерията има спечелен и още един проект към Министерство на културата, свързан с представянето на целия фонд на творбите на Борис Денев. С него е направена дигитализация на творчеството на художника както и виртуалният тур.
Откриването на изложбата на 7 февруари е само част от събитията, с които ще бъде отбелязана годишнината от рождението на големия български художник, роден във В. Търново. На 22 март се очаква откриването на нова експозиционна зала в галерията, която от 2003 г. с решение на Великотърновски общински съвет носи името на Борис Денев. В началото на юли всички творби на автора ще бъдат експонирани в галерията на „Шипка“ 6 в София.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново