С тържествен военен ритуал и демонстрации НВУ „Васил Левски“ отбеляза своя 20-и юбилей

Публикувано на вт, 14 юни 2022
765 четения

С военен ритуал, демонстрации и официални гости НВУ „Васил Левски“ отбеляза 20 г. от създаването си. Тържественият строй бе приет от министър-председателя Кирил Петков, който поздрави преподавателския състав, курсантите и студентите.
Празникът започна с богослужение в православния храм “Св. Седмочисленици” в НВУ и продължи с поднасяне на цветя и венци на паметника на възпитаниците на вуза и на паметника на Апостола на свободата. След това на строевия плац бяха посрещнати официалните гости и бе проведена тържествената церемония.
„Преди два месеца посетих зона, в която войната царува в Европа, и осъзнах нещо много важно – докато всяко правителство инвестира в инфраструктура, образование, здравеопазване, икономика, конкурентоспособност и когато видите страна, овладяна от войната – с разрушена инфраструктура, взривени мостове, жилищни сгради, които горят, майки и деца на границата, бягайки от войната, осъзнавате колко е важна ролята на отбраната и сигурността“, заяви премиерът Кирил Петков. Той подчерта, че защитата на българския национален интерес е непреходна ценност, а настоящите предизвикателства, пред които България е изправена, доказват, че повече от всякога страната ни има нужда от образовани, интелигентни, достойни професионалисти в сферата на сигурността и отбраната. Премиерът получи от началника на НВУ плакет на университета и книгата „Пагони в изпълнителната власт“.
„Началото на историята, която днес имаме честта и ние да пишем, започва преди 144 г. Тогава, през 1878 г., когато още не е било свикано Учредителното събрание, възниква Военното училище. Не с някаква имагинерна цел, а именно, за да бъде свикано Учредителното събрание и за да я има днес държавата и държавността. Защото смисълът на армията е в защита на държавността“, припомни бриг. ген. Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“. Той допълни, че висшето военно училище е създадено въз основата на четирите съществуващи тогава военни училища – общовойсковото във В. Търново, артилерийското в Шумен, военновъздушното в Долна Митрополия и военноморското във Варна. Планът на държавата е да обедини всички тях като пръчките в снопа на Кубрат. Историческото решение е прието на 14 юни 2002 г. от 39-то Народно събрание. Преди няколко години факултет „Авиационен“ от НВУ беше закрит и бе създадено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Днес вузът е с два факултета – „Общовойскови“ във В. Търново и „Артилерия, противовъздушна отбрана и КИС“ в Шумен, припомни още бриг. ген. Маламов.
„Всички вие, уважаеми офицери, курсанти и военнослужещи сте горди наследници на храбрите ни владетели и военачалници, на бележитите българи. Всички вие сте горди наследници на героите от епохата на Възраждането, от Освободителното движение, чийто символ е патронът на НВУ – Апостолът на свободата Васил Левски. Всички вие сте горди наследници и на предците ни от славния Търновски гарнизон, от 18-и Етърски полк, които дадоха своя значим принос в борбата за национално обединение и независимост“, заяви кметът на В. Търново Даниел Панов. И добави, че българският войник винаги е бил на особена почит в старата столица. Градоначалникът връчи Старопрестолна грамота на началника на НВУ бриг. ген. Иван Маламов.
На тържеството бе връчена и ежегодната академична награда на Община В. Търново „Трети март“, чиито тазгодишен носител е курсант старшина Мадлен Пенева. Отличието се присъжда по повод националния празник на България за стимулиране и подпомагане на млади офицери и специалисти, възпитаници на НВУ „Васил Левски“. Материалният израз на Академичната награда се състои от почетна грамота и пластичен знак – голям и малък, настолна реплика на Арката на генералите и значка с коронован лъв.
Награди от началникът на НВУ получи и отборът по специализиран ръкопашен бой, ръководен от майор Емил Стоичков, който се представи достойно и достигна до финал в предаването „България търси талант”.
През настоящата година бе учредена и награда „Знак за значим принос”. С нея се удостояват военнослужещи и цивилни служители от НВУ и граждани, допринесли за издигане престижа на университета. Наградата бе връчена на ген. Михо Михов, ген.-майор Ангел Златилов, ген. майор Георги Георгиев, Даниел Панов, ген. Златан Стойков, полк. Васил Маринов, полк. доц. д-р Марко Златев, полк. доц. д-р Христо Атанасов, бриг. ген. Пламен Богданов, проф. д-р х.н. Михаил Харалампиев. Грамоти за принос са подготвени и ще получат и останалите началници и зам.-началници на НВУ, които отсъстваха от тържеството.
Гости на празника бяха още Великотърновският митрополит Григорий, министърът на образованието акад. Николай Денков, депутати, представители на всички видове и родове войски, на институции и партньорски организации на университета. 14 юни беше и Ден на отворените врати за НВУ и от това се възползваха много граждани, които се разходиха на територията на вуза и станаха част от тържествата.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново