С нов скенер от последно поколение и обновена хирургия разполага болницата във Велико Търново

Публикувано на чт, 1 юли 2021
3642 четения

Предстои преместване на ортопедично отделение

С нов модерен скенер от последно поколение и обновено хирургично отделение разполага МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Инвестицията възлиза на над 1,1 млн. Това са поредните нови придобивки за лечебното заведение, като само преди седмица беше открита и т. нар. хибридна операционна зала за 1,3 млн. лв. за лечение на пациенти с тежки съдови заболявания по иновативен начин, както в университетските болници.

За закупуването на новия скенер са вложени 760 000 лв., които са осигурени изцяло от Министерство на здравеопазването. Освен досегашния апарат, който е на 9 г., в Отделението по образна диагностика от следващите дни ще заработи и новият 64-срезов скенер. Освен по-големите диагностични възможности, той е по-щадящ и с по-ниско облъчване за пациентите.

За ремонта и оборудването на хирургичното отделение, обединяващо Първа и Втора хирургия,  са вложени около 350 000 лв., отново осигурени от Министерство на здравеопазването. Част от дейностите са финансирани и със средства на болницата.

Обновяването на структурата започна в началото на годината, като досега подобен мащабен ремонт не е правен от разкриването на отделението. В момента в него има четири ВИП стаи, а останалите са с по три легла, като всички са оборудвани с хирургични легла, климатици, нови мебели и самостоятелни санитарни възли. Годишно през отделението минават над 1000 пациенти. И тъй като по време на ковид епидемията бяха изпълнявани само операции по спешност, то след възобновяването на плановия прием, вече има листи на чакащите за постъпване за две седмици напред, заяви д-р Николен Стойнов, началник на хирургията.

Освещаването на отделението бе направено от отец Славчо в присъствието на изпълнителния директор д-р Стефан Филев, главната сестра Йорданка Минекова, лекари, сестри и санитари.

„Днес е денят, в който почитаме светите братя Козма и Дамян безсребреници, които са духовни водачи на нашата болница. Те са имали тази благодат, дадена им от Бога, да лекуват и смея да кажа, че ние в нашата болница сме техни наследници. Благодаря на усилията на ръководството, че най-сетне след толкова много години успяхме да влезем в едно напълно ново отделение, което да оказва съвременна и качествена медицинска помощ на жителите на община Велико Търново, областта и от съседни региони“, заяви д-р Николен Стойнов. Той подчерта, че през тези близо две години от началото на епидемията от Covid-19, екипът на отделението е успял да се съхрани и ще продължи да спазва заветите на Светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян. Хирургът не скри и това, че ги очакват немалко предизвикателства и много работа, но най-голямото признание за екипа са усмивките и благодарността на техните пациенти. Очаква се към отделението по хирургия през есента да се присъединят и двама специализанти, каза още д-р Стойнов.

„Ремонтът на отделението бе направен първо за пациентите, защото постъпвайки тук те са в стресова ситуация и при едни лоши условия няма как да се чувстват комфортно. Второ – колективът, който работи тук, прекарва повече време в отделението, отколкото в домовете си. Затова беше жизненоважно да го направим за всички тях“, заяви д-р Стефан Филев. Той допълни, че от 2 юли ще стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонта на мястото, където ще бъде преместено Отделението по ортопедия и травматология. То ще е разположено на петия етаж срещу хирургията. Ремонтът ще бъде изцяло за сметка на болницата, а за целта са предвидени около 450 000 лв. заедно с обзавеждането, уточни д-р Филев.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново