С 88 000 лв. Общината спаси от фалит шест училища

Публикувано на вт, 9 Дек. 2014
541 четения

88 000 лв. отпусна община Велико Търново за спасяването на шест училища, които са месец преди края на година са на ръба на оцеляването. Без финансовата помощ на администрацията няма могат да покрият разходите си ОУ “Христо Ботев” в Ресен, трите основни училища в Самоводене, Водолей и Леденик, ОУ “Неофит Рилски” в Килифарево и СОУ “Владимир Комаров” в старата столица. На всяко от учебните заведения са изплатени между 9 000 и 29 000 лв.

“Лошото финансово състояние на тези учебни заведения се дължи на малкия брой ученици, които се обучават в тях, а не на лошо мениджиране от страна на директорите”, коментира директорът на Дирекция “Образование” Пенка Игнатова (на снимката). Тя допълни още, че в тези училища излишни разходи не са правени, като най-големите плащания покриват сметките за вода, отопление и електричество, които възлизат на 28 % от издръжката. Суми за работно облекло, за социално-битови и културни мероприятия не са изплащани, но педагозите и помощният персонал получават редовно заплатите си.

Парите, разпределени от Общината, са част от 3-процентния резерв на училищата, който за бюджетната 2014 г. възлиза на 260 000 лв. С тези средства беше подпомогнат и ремонтът в няколко учебни заведения през лятото. 69 000 лв. бяха вложени в газифицирането на СОУ “Вела Благоева”, а на 15 000 лв. възлизаха ремонтните работи по покрива на ОУ “Димитър Благоев”. Останалите над 90 000 лв. са разпределени на училищата, като за всеки ученик се отпускат по 12 лв.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново