С 8,7 млн. лв. укрепват свлачището край Сухиндол

Публикувано на ср, 8 сеп. 2021
411 четения

Със символична първа копка беше даден старт на дейностите по укрепване на свлачището край Сухиндол. Тя беше направена от кмета на общината инж. Пламен Чернев, областният управител инж. Георги Гугучков и управителите на фирмата изпълнител “Пътни строежи – В. Търново“ Румен Михайлов и Филип Маринов.

Свличането на земни маси започва още през 2005 г., а десет години по-късно отново се активизира заради високи подпочвени води, припомни кметът инж. Пламен Чернев. Това доведе до затваряне на пътя, а жителите на близките села трябваше да изминават над 20 км повече, за да стигнат до общинския център. Преди две години пътят беше отворен аварийно, но само за леки автомобили.

Въпросът за укрепване на свлачището е поставян многократно пред институциите за осигуряване на необходимото финансиране. В края на 2020 г. с решение на Министерски съвет беше одобрено финансиране в размер на 8,7 млн. лв. за всички дейности по укрепването. Още през декември бяха преведени 2 млн. лв., а наскоро и малко над 4 млн. лв. по втория транш.

“Исканата сума в началото беше много по-малка, но с годините свлачището се разшири и ако парите не бяха отпуснати, пътят щеше да бъде откъснат. Иначе самото укрепване ще бъде интересно и за студентите, които в момента учат в това направление“, каза още инж. Пламен Чернев.

Над 350 метра е дължината на участъка, който ще бъде укрепен, а височината му е също приблизително толкова. Обектът трябва да бъде приключен до две години, съгласно договора с Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Тогава трябва да бъде завършено цялостното укрепване, отводняването и подпорната стена. Ще бъде премахнат и част от скалния венец, между който се е образувала голяма пукнатина с размер над 2 метра.

Укрепването на пътя е изключително важно, тъй като е основна връзка на община Сухиндол и Севлиево и главното трасе за София. Също така е от значение и заради това, че е основен за евакуация на хората при евентуално преливане на яз. “Александър Стамболийски”, както и за това, че осигурява достъпа до село Горско Косово, където се намира Домът за пълнолетни лица с деменция.

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново