С 820 000 лв. правят комплекс за социални услуги във В. Търново

Публикувано на чт, 22 мар. 2018
1129 четения

С 820 000 лв. по проект на ОП “Региони в растеж”, Община Велико Търново превръща детска ясла в комплекс за социални услуги, съобщи д-р Диляна Вачкова, шеф на общинската дирекция за социални дейности и здравеопазване. Сградата се намира на ул. “Симеон Велики” № 3 и отдавна не се използва по предназначение. В едното крило на яслата ще бъде изграден Дневен център за деца с тежки увреждания, ще бъде обособено разширение на Център за обществена подкрепа и третата социална услуга ще открие Преходно жилище за деца от 15 до 18 години. В него младежите ще се учат как да се справят сами с живота, след като напуснат жилището. Проектът по изграждане на комплекса е започнал от този месец и трябва да приключи до 2 г.
За другата половина на сградата имаме идеята през август 2018 г. да кандидатстваме за финансиране по същата програма за Център за грижа на възрастни хора за невъзможност за самообслужване, тип хоспис, информира още д-р Вачкова. Това е услуга, която липсва във Велико Търново, а необходимостта е голяма. Ще бъде осигурена 24-часова медицинска грижа за 15 души. След като приключи проектът, издръжката на хосписа ще се поеме от държавата.
Като иновация в социалните услуги на Общината д-р Вачкова съобщи, че в Дневния център за деца с увреждания “Дъга” в кв. “Бузлуджа” вече е стартирал проект за музикотерапия. Три музикални педагози ще учат 15 деца да свирят на пиано. Идеята е в края на септември, когато проектът приключи, децата да изнесат концерт и да покажат какво са научили. Музикотерапия е по немски модел и се изпълнява съвместно с немска фондация.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново